Τα «μαζεύει» τώρα το ΔΝΤ μετά τις αντιδράσεις που υπήρξαν από ευρωπαίους αξιωματούχους για τα συμπεράσματα της έκθεσης του ΔΝΤ για την Ελλάδα.

Ο εκπρόσωπος του Ταμείου, Τζέρι Ράις, σε συνέντευξη Τύπου στην Ουάσιγκτον ανέφερε ότι «η τρόικα έχει δουλέψει καλά και λειτουργεί καλά» για την τήρηση του ελληνικού προγράμματος, αλλά απέφυγε να τοποθετηθεί για τις ευρωπαϊκές αντιδράσεις. Το μόνο που επισήμανε ήταν ότι κάθε οργανισμός έχει τους δικούς του κανόνες και έχει καθήκον να κάνει την εκτίμησή του.

«Εμείς, στο ΔΝΤ, έχουμε μεγάλο σεβασμό σ' αυτό το δικαίωμα» δήλωσε, αλλά παραδέχθηκε «ότι κάποια πράγματα θα μπορούσαν να είχαν γίνει διαφορετικά», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ αναφερόμενος στο ελληνικό πρόγραμμα, προσθέτοντας ότι η περίπτωση της Ελλάδας ήταν μοναδική, δεν υπήρχε προηγούμενο και έπρεπε να υπάρξει άμεση διαχείριση του προβλήματος ώστε να προληφθεί μετάδοση της κρίσης σε άλλες χώρες.

Ανέφερε ακόμα ότι το τωρινό πρόγραμμα για την Ελλάδα έχει πετύχει «σημαντική πρόοδο», ενώ επισήμανε και την αναγκαιότητα για την εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και την τήρηση των συμφωνηθέντων.

Για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους τόνισε ότι «δεν οραματιζόμαστε νέα συμμετοχή του επίσημου τομέα» αλλά πρόσθεσε ότι «οι προβλέψεις μας δείχνουν ότι θα χρειαστεί περαιτέρω ελάφρυνσή του και η Ευρώπη πρέπει να τηρήσει τη δέσμευσή της για σημαντική μείωση του ελληνικού χρέους».

Για το εάν έχουν παραβιαστεί οι κανονισμοί του ΔΝΤ στην περίπτωση της Ελλάδας, ο κ. Ράις απάντησε αρνητικά και ότι κάθε πολιτική που ακολουθείται από το Ταμείο εγκρίνεται από το Διοικητικό Συμβούλιο.

Οι αντιδράσεις στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα η παραδοχή του ΔΝΤ για λανθασμένες εκτιμήσεις στο πρώτο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής προκάλεσε την αντίδραση των κομμάτων.
«Εδώ και ένα χρόνο διορθώνουμε τα λάθη που παραδέχθηκε το ΔΝΤ», ανέφερε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς από τη Φινλανδία, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι ομολογείται η αποτυχία του προγράμματος από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. «Υπάρχουν πολλές επιλογές που ποτέ δεν θα κάναμε εμείς μόνοι μας» ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ε. Βενιζέλος, ο οποίος πρόσθεσε ότι είναι απαραίτητη μια νέα στρατηγική για την Ευρωζώνη και όλη την Ευρώπη. Το ΚΚΕ από την πλευρά του υποστήριξε ότι «η άποψη περί λάθος εκτιμήσεων είναι αποπροσανατολιστική» και ότι «οι πραγματικές αιτίες βρίσκονται στον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης».

​​​​