Στη μηχανή του κιμά βάζει η κυβέρνηση και τους μεγάλους δημόσιους φορείς, όπως την ΕΡΤ, καθώς τα χρονικά περιθώρια για τις πρώτες 2.000 απολύσεις έως τον Ιούνιο στενεύουν και ελλοχεύει κίνδυνος για νέα εμπλοκή με την τρόικα.

Μετά τη δυστοκία και τις καθυστερήσεις που καταγράφηκαν από τα υπουργεία στην υπόδειξη προς το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης συγκεκριμένων φορέων προς κατάργηση, έχει αναλάβει τώρα το Μαξίμου να τρέξει την προσπάθεια καθώς ο αριθμός των επίορκων που θα τεθούν σε οριστική αργία δεν καλύπτει σε καμία περίπτωση τον στόχο των 2.000 αποχωρήσεων.

Στο πλαίσιο αυτό αφήνουν ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα, ακόμη και της αναδιάρθρωσης των δομών της ΕΡΤ, ενώ ανάλογη τύχη θα έχουν και άλλες ανώνυμες εταιρείες του Δημοσίου και υπηρεσίες των Δήμων.

Παράλληλα, γίνεται λόγος για συγχώνευση των αμυντικών εταιρειών του Δημοσίου, έναν τομέα όπου εργάζονται 2.650 υπάλληλοι.

Ανάλογος είναι και ο αριθμός των υπαλλήλων που υπηρετούν στην ΕΡΤ, για την οποία από χθες κυκλοφορούν σενάρια περί κλεισίματος και επαναλειτουργίας με το ¼ του προσωπικού, δηλαδή 650 άτομα! Αν και επί του παρόντος, τα σχέδια αυτά διαψεύδονται, η αναστάτωση στη δημόσια τηλεόραση είναι μεγάλη καθώς η «ανάγκη» να βρεθεί η δεξαμενή που θα δώσει μερικές εκατοντάδες απολύσεις για τον στόχο του Ιουνίου είναι δεδομένη.

Όσον αφορά τους Δήμους, υπάλληλοι και δημοτική αρχή κάνουν λόγο για μαχαιριά καθώς το προσωπικό σε πολλές περιπτώσεις όχι απλά είναι οριακά επαρκές αλλά και υπάρχουν ελλείψεις. Ωστόσο, πολλά σενάρια κάνουν λόγο για κατάργηση υπηρεσιών ή μεταφορά των αρμοδιοτήτων τους σε ιδιώτες, κάτι που θα συνοδευτεί με απολύσεις…