Στην έλλειψη μιας πραγματικά ενοποιημένης Ευρώπης οφείλεται η ευρωπαϊκή κρίση υποστήριξε ο πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου Γκι Φέρχοφσταντ, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του βιβλίου «Ξύπνα Ευρώπη», το οποίο έγραψε μαζί με τον Κον Μπεντίτ, στην εκδήλωση που διοργανώθηκε με την ευκαιρία της ελληνικής έκδοσης του βιβλίου.

Όπως είπε ο Φέρχοφσταντ, δεν είναι νοητό να υπάρχει κοινό νόμισμα χωρίς ένα κράτος που να το στηρίζει, ενώ κατηγόρησε την ευρωπαϊκή ηγεσία για αδυναμία στη διαχείριση της κρίσης, από το 2007 που εκδηλώθηκε για πρώτη φορά και στην εξέλιξή της μετατράπηκε από χρηματοπιστωτική σε τραπεζική και οικονομική.

Ο πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου υποστήριξε ότι η ΕΕ χρειάζεται μια κυβέρνηση με δύο Κοινοβουλευτικά σώματα, με την Ευρωβουλή να αποτελεί το πρώτο και το συμβούλιο υπουργών να μετεξελίσσεται σε Γερουσία.

Για το βιβλίο μίλησε ο υφυπουργός Εξωτερικών της χώρας μας Δημήτρης Κούρκουλας, ο οποίος ανέφερε ότι οι συγγραφείς είναι «αφοσιωμένοι και συνεπείς στην ιδέα της ευρωπαϊκής ενοποίησης».

Στην εκδήλωση παρενέβησαν ο Θ. Σκυλακάκης (από την ευρωπαϊκή ομάδα των Φιλελευθέρων) η Άννα Διαμαντοπούλου , ο Γ. Κουμουτσάκος ο Ηλίας Ευθυμιόπουλος και ο Κ. Τσουτσοπλίδης.

​​