Η επίλυση του Κυπριακού θα βοηθούσε την Κύπρο να ξεπεράσει τα οικονομικά προβλήματα, υποστήριξε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου.

Ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας ισχυρίσθηκε επίσης ότι εάν το 2004 η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν έλεγε «όχι» (στο σχέδιο Ανάν) δεν θα είχε δημιουργηθεί η κρίση».

«Η αναπτυσσόμενη οικονομία της Τουρκίας, μπ��ρεί να προσφέρει ευημερία και στην ελληνοκυπριακή πλευρά» ανέφερε στον ίδιο τόνο ο Νταβούτογλου, ο οποίος άσκησε κριτική στην Κύπρο ότι υιοθέτησε μια πολιτική κλιμάκωσης της κρίσης και ότι επέλεξε «να κλείσει το δρόμο της Τουρκίας προς την Ε.Ε.».

Για μία ακόμη φορά ο κ. Νταβούτογλου αναφέρθηκε στις ενεργειακές πηγές της Κύπρου, για την αξιοποίηση των οποίων υποστήριξε ότι «η ελληνοκυπριακή πλευρά έκανε μεγάλο λάθος», ενώ πρόσθεσε ότι «με τη λύση του Κυπριακού, όλα, συμπεριλαμβανομένων και των φυσικών πηγών, μπορούν να χρησιμοποιηθούν ειρηνικά».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας εξέφρασε ακόμα την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι μετά από πολύ καιρό άνοιξαν και πάλι κεφάλαια διαπραγματεύσεων στις συνομιλίες ένταξης στην Ε.Ε.

Όπως ανέφερε, τα τελευταία εννέα χρόνια, δύο βασικά θέματα εμπόδισαν αυτή την εξέλιξη, με το πρώτο από αυτά να είναι το Κυπριακό και το δεύτερο οι περιορισμοί που έθεσε η Γαλλία.