«Η ελληνική κυβέρνηση ζητάει να χαλαρώσει το ζωνάρι του επιβληθέντος προγράμματος» αναφέρει σε σημερινό δημοσίευμα η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, η οποία αποκαλύπτει σχετικό επτασέλιδο έγγραφο του υπουργείου Οικονομικών.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας βελτιώνεται και η εμπιστοσύνη αυξάνεται: «Η ελληνική κυβέρνηση βλέπει τις πρώτες επιτυχίες στον αγώνα κατά της βαριάς οικονομικής κρίσης. Έχει μπει ο θεμέλιος λίθος ώστε να σπάσει ο φαύλος κύκλος των ελλειμμάτων και της ύφεσης».

«Η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας φαίνεται να βελτιώνεται, η εμπιστοσύνη στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ελλάδας αυξάνεται και μόνο τον Δεκέμβριο ανέβηκαν οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες κατά έξι δισ. ευρώ. Ενόψει των θετικών αυτών σημαδιών, η ελληνική κυβέρνηση πιέζει στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα για την χαλάρωση ορισμένων όρων του προγράμματος βοήθειας» σημειώνει στη συνέχεια η γερμανική εφημερίδα, η οποία συμπληρώνει ότι «η Αθήνα πρότεινε την προσωρινή δραστική μείωση του φόρου στα τρόφιμα».

Η τρόικα ωστόσο, καταλήγει το δημοσίευμα, φέρεται να απορρίπτει επιπλέον παραχωρήσεις ξεκαθαρίζοντας πως «οι όροι χρηματοδότησης του προγράμματος παραμένουν απαρέγκλιτοι».