Επί τα χείρω αναθεωρεί η Κομισιόν τις προβλέψεις της για το 2013 στην έκθεση της για την ελληνική οικονομία, στην οποία ωστόσο προβλέπει επιστροφή στην ανάπτυξη το 2014.

Η Κομισιόν κάνει λόγο για βελτιωμένο κλίμα το 2013 για την ελληνική οικονομία, η οποία αναδύεται «από ένα ταραχώδες 2012», με ισχυρή υποστήριξη των διεθνών δανειστών της χώρας και έχοντας επιτύχει αναστροφή στις εκροές των καταθ��σεων στις τράπεζες.

Ωστόσο, αναθεωρεί προς το χειρότερο τις προβλέψεις της για την ύφεση και την ανεργία. Έτσι, ενώ στην έκθεση του Σεπτεμβρίου είχε εκτιμήσει ύφεση στο 4,2% και ανεργία στο 24%, οι νεότεροι υπολογισμοί ανεβάζει τους αριθμούς αυτούς στο 4,4% και 27%. για το τρέχιον έτος.

Η έκθεση κάνει λόγο για αύξηση των εξαγωγών καθώς η ελληνική οικονομία γίνεται ολοένα και πιο ανταγωνιστική, ενώ σημειώνει ότι είναι πιθανό να υποαποδώσουν βραχυπρόθεσμα οι επενδύσεις καθώς υπάρχουν ακόμη προβλήματα στον τομέα της ρευστότητας.

Τα καλά… μαντάτα από την Κομισιόν έρχονται το 2014 καθώς προβλέπει ανάπτυξη 0,6% για την επόμενη χρονιά, η οποία θα γίνει ορατή από το τελευταίο τρίμηνο του 2013. Μάλιστα, υπάρχει και έ��α θετικό… σενάριο Β, το οποίο αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξει ισχυρότερη επιστροφή της εμπιστοσύνης και η ανάκαμψη να ξεκινήσει νωρίτερα το 2013 για την Ελλάδα.

Παράλληλα, γίνεται λόγος για νέες επιχειρηματικές και επενδυτικές ευκαιρίες στη χώρα μας λόγω της μείωσης του κόστους εργασίας αλλά και της απελευθέρωσης της αγοράς προϊόντων.

Όσον αφορά, τέλος, το έλλειμμα, η Κομισιόν αναθεωρεί επίσης τις προβλέψεις της αλλά προς το καλύτερο καθώς προβλέπει ότι θα συρρικνωθεί στο 4,6% του ΑΕΠ φέτος (5,5% στην προηγούμενη εκτίμηση) και στο 3,5% το 2014 (4,6% στην προηγούμενη εκτίμηση).