​Αισιόδοξος για την πορεία της Ελληνικής οικονομίας εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας στο BBC, δηλώνοντας χαρακτηριστικά πως «υπάρχει σίγουρα μια αχτίδα ελπίδας, ένα φως στην άκρη του τούνελ».

Ο κος Στουρνάρας αφού υπογράμμισε πως η πιθανότητα εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη είναι τώρα πολύ μικρή, τόνισε πως η κυβέρνηση κατάφερε να αλλάξει την πορεία της οικονομίας και ότι τώρα υπάρχει πολύ μεγαλύτερη αισιοδοξία.

«Οι καταθέσεις επιστρέφουν, η κυβέρνηση αποπληρώνει τις οφειλές της στον ιδιωτικό τομέα και υπάρχει μια αλλαγή στο πώς μας βλέπει η Ευρώπη. Είμαστε στα 2/3 του δρόμου προς το στόχο μας. Επομένως οι πολίτες μπορούν να ελπίζουν», πρόσθεσε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών.

Ερωτώμενος για την υψηλή ανεργία, την αύξηση των αστέγων,της φτώχειας και της ύφεσης, ο κος Στουρνάρας απάντησε ότι προς το τελευταίο τρίμηνο του 2013 θα υπάρξει ανάκαμψη, με την ανάπτυξη να α��οκαθίσταται το επόμενο έτος ακόμα και αν καταγραφεί το 2013 η προβλεπόμενη ύφεση του 4,5%.

«Νιώθω σίγουρος, 100% βέβαιος ότι αυτή θα είναι η τελευταία χρονιά ύφεσης στην Ελλάδα», είπε χαρακτηριστικά ο Γιάννης Στουρνάρας.

Αναφερόμενος στα σενάρια περαιτέρω διαγραφής του ελληνικού χρέους, ο υπουργός είπε ότι θα καλωσόριζε περαιτέρω μείωση του επιπέδου του χρέους σημειώνοντας όμως ότι υπάρχουν πολλοί τρόποι να γίνει αυτό: «Θα έπρεπε να γίνει με τρόπο που ελαχιστοποιεί τη ζημιά για άλλους».

Για το ενδεχόμενο λήψης νέων σκληρών μέτρων, �� κ. Στουρνάρας απάντησε ότι αν εφαρμοστεί το φετινό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων δε θα υπάρξουν άλλα πακέτα λιτότητας και περικοπές σε μισθούς, επιδόματα και συντάξεις.

Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός πως ο ανταποκριτής του BBC περιέγραψε στο ρεπορτάζ του μια τρύπα από σφαίρα στο παράθυρο του υπουργού από πυροβολισμό κατά τη διάρκεια διαδήλωσης. Ο κ. Στουρνάρας έχει αποφασίσει να κρατήσει το μισοσπασμένο τζάμι ως υπενθύμιση αυτού που ελπίζει ότι ήταν το χαμηλότερο σημείο στην οικονομική κρίση της χώρας.

Στη συνέχεια ο Γιάννης Στουρνάρας δήλωσε ότι η Ελλάδα υποχρεώθηκε σε πολλές περικοπές, υπερβολικά γρήγορα. «Θα έπρεπε να είχαμε δώσει μεγαλύτερη έμφαση σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και ιδιωτικοποιήσεις στην αρχή. Αλλά δεν μπορούμε να γυρίσουμε πίσω. Η ευρωζώνη δεν ήταν προετοιμασμένη για την κρίση», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Στουρνάρας, προσθέτοντας ότι είναι πεπεισμένος πως δεν υπήρχε άλλη επιλογή: «Χωρίς τα λεφτά της διάσωσης η Ελλάδα θα ήταν εκτός ευρωζώνης και αυτό θα σήμαινε καταστροφή».

Στο τέλος του ρεπορτάζ ο Γιάννης Στουρνάρας δήλωσε ότι τώρα που η Ελλάδα έστριψε τη γωνία απολαμβάνει τη δουλειά του.

Δείτε όλη τη συνέντευξη ΕΔΩ

Βίντεο ΝΕΤ