Την αντίθεση του σ�� περαιτέρω μείωση του βασικού επιτοκίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας εκφράζει το μέλος του Δ.Σ. Yves Mersch σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική εφημερίδα Boersen Zeitung.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Mario Draghi στην τελευταία συνάντηση νομισματικής πολιτικής άφησε να εννοηθεί ότι ορισμένα μέλη της κεντρικής τράπεζας είχαν ταχθεί υπέρ μιας μείωσης, δηλώνοντας ότι έγινε μια "γενική συζήτηση" για τα επιτόκια και αποφασίστηκε να μείνουν αμετάβλητα σε συναινετικό κλίμα.

Ωστόσο ο Mersch δήλωσε στην εφημερίδα ότι τα σχόλια αυτά δεν σηματοδοτούν μια μείωση των επιτοκίων το επόμενο διάστημα.

"Δεν άκουσα τον Draghi να απομακρύνεται από τη γραμμή ότι δεν δεσμευόμαστε εκ των προτέρων", δηλώνει στην εφημερίδα. "Το πρόβλημα δεν είναι το επίπεδο των επιτοκίων, αλλά ότι τα χαμηλά επιτόκια δεν φτάνουν εκεί που πρέπει. Αυτός είναι και ο λόγος που στραφήκαμε σε αντισυμβατικές μεθόδους", προσθέτει.

"Όσον αφορά την πολιτική για τα επιτόκια, δεν έχουμε φτάσει στο τέλος της γραμμής, αν και αυτό δεν είναι μακριά", αναφέρει ο Mersch. "Αλλά θα πρέπει να περιοριστούμε σε ότι είναι αποτελεσματικό και αυτή την περίοδο δεν είναι τα συμβατικά μέτρα".

Ο κεντρικός τραπεζίτης εμφανίστηκε επιφυλακτικός για ένα πιθανό αρνητικό επιτόκιο στη διευκόλυνση αποδοχής καταθέσεων που σήμερα βρίσκεται στο μηδέν.

"Ακόμα και αν μπορούμε να φανταστούμε ένα αρνητικό επιτό��ιο – και σαν ένα ίδρυμα με γνώση των ευθυνών μας θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για όλες τις καταστάσεις – αυτό δεν σημαίνει ότι είναι κάτι που μπορεί να γίνει", δηλώνει ο Mersch.