Τα χειρότερα της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη ανήκουν στο παρελθόν, δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Β. Σόιμπλε, σύμφωνα με προδημοσίευση της συνέντευξής του στη γερμανική εφημερίδα Bild, που θα κυκλοφορήσει αύριο.

«Θεωρώ ότι έχουμε αφήσει πίσω μας τα χειρότερα της κρίσης», δήλωσε ο Β. Σόιμπλε, προσθέτοντας ότι η εντατικοποίηση της κρίσης θα ξεκινήσει να «ξεθωριάζει» στο επόμενο έτος.

Ένας λόγος για τον οποίο συμβαίνει αυτό είναι ότι χώρες με υψηλά χρέη, όπως η Ελλάδα, έχουν αναγνωρίσει ότι μπορούν να μειώσουν το φορτίο χρέους τους και να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των αγορών, μόνο μέσω της εφαρμογής των δημοσιονομικών και οικονομικών μεταρρυθμίσεων, τόνισε ο ίδιος.

«Η κυβέρνηση στην Αθήνα γνωρίζει ότι δεν μπορεί να έχει υπερβολικές οικονομικές απαιτήσεις από τα άλλα κράτη-μέλη του ευρώ. Για αυτό και κάνουν πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις», δήλωσε ο Β. Σόιμπλε.

Αναφορικά με τη Γαλλία, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών δήλωσε πως είναι βέβαιος ότι η Γαλλία θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της. «Η κυβέρνηση γνωρίζει πολύ καλά ότι κάθε χώρα πρέπει συνεχώς να διεξάγει μεταρρυθμίσεις προκειμένου να παραμείνει ανταγωνιστική».

Σχολιάζοντας τη γερμανική οικονομία, ο Β. Σόιμπλε δήλωσε πως «η κατάσταση είναι καλύτερη από ό,τι αναμενόταν», καθώς το εμπόριο με τις ΗΠΑ και την Ασία ενισχύει τις γερμανικές εξαγωγές.

«Για αυτό η γερμανική οικονομία θα αναπτυχθεί επίσης και το 2013», πρόσθεσε.

Το ΔΝΤ δεν πιστεύει στις προλήψεις! Ανάπτυξη βλέπει για το 2013 η Λαγκάρντ!

Στο ίδιο μήκος, κινήθηκαν και οι δηλώσεις της επικεφαλής του ΔΝΤ Κ.Λαγκάρντ, η οποία, όπως αναφέραμε χθες στο star.gr, εκτός του ότι χαρακτήρισε "φίλο" της τον Σόιμπλε, εκτίμησε πως το οικονομικό κλίμα θα βελτιωθεί παγκοσμίως το 2013!

«Πιστεύουμε ότι θα ενταθεί η δυναμική της παγκόσμιας οικονομίας. Από την Κίνα, τις ΗΠΑ και άλλες γοργά αναπτυσσόμενες οικονομίες έρχονται θετικότερα αναπτυξιακά μηνύματα», τόνισε χαρακτηριστικά η γενική διευθύντρια του Ταμείου, διευκρινίζοντας ότι προϋπόθεση για τη «στροφή» είναι να εφαρμόσει η Ευρώπη τα κατάλληλα πολιτικά μέτρα.

«Οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους», επεσήμανε η Κριστίν Λαγκάρντ, προειδοποιώντας ωστόσο για τις αρνητικές συνέπειες που θα είχαν ενδεχόμενα φιλόδοξα μέτρα λιτότητας στη Γερμανία.