Μην ταράζεστε! Ούτε… 50% δε θα ακριβύνει το ρεύμα. Για την ακρίβεια, μέχρι 49% θα φθάσει η αύξηση! Αυτό ανακοίνωσε ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Αρθούρος Ζερβός μιλώντας στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

Ο κ. Ζερβός ξεκαθάρισε πως πρόθεση της Επιχείρησης είναι να μην έχουν ξεχωριστή τιμολογιακή πολιτική όσοι εντάσσονται στην πιο χαμηλή κατηγορία κατανάλωσης, δηλαδή τα φτωχά νοικοκυριά! Αυτοί άλλωστε θα υποστούν και τη μεγαλύτερη αύξηση στους λογαριασμούς του ρεύματος, η οποία και θα είναι 49%!

Για όλες τις υπόλοιπες κατηγορίες, οι αυξήσεις θα ξεκινούν -μόνο(!)- από 14%, είπε ο κ. Ζερβός, ενώ η μέση αύξηση θα είναι 25% και θα γίνει σε 3 δόσεις (1η Ιανουαρίου, 1η Μαρτίου και 1 Ιουλίου)… Το παράδοξο, πάντως, είναι πως ο ίδιος ο κ. Ζερβός τόνισε ότι λόγω των αυξημένων τιμολογίων της ΔΕΗ από το ειδικό τέλος υπήρξε αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την Επιχείρηση κατά 60%!

Αν και ο κ. Ζερβός άφησε ανοικτό να παραμείνει το κοινωνικό τιμολόγιο για μακροχρόνια ανέργους, ανάπηρους και εισοδήματα έως 12.000 ευρώ, το συγκεκριμένο θέμα θα λυθεί με πολιτική απόφαση.

Αυξάνεται το ρεύμα, στην… πρίζα οι καταναλωτές

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ, οι αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα απορρέουν από τις υποχρεώσεις της χώρας απέναντι στο Μνημόνιο. Όπως σας έχουμε ήδη ενημερώσει σχετικά, η τρόικα έχει θέσει όντως ως προαπαιτούμενο για την εκταμίευση του επόμενου τμήματος της δόσης την αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ.

Ωστόσο, ανάμεσα στο άσπρο και το μαύρο, υπάρχουν αρκετοί τόνοι του γκρι. Οι υποχρεώσεις της ΔΕΗ βάσει των κοινοτικών οδηγιών επιβάλλουν τη διαμόρφωση των τιμολογίων βάσει του κόστους (δηλαδή, να είναι κοστοβαρή) και την εξίσωση τους, δηλαδή να «έρθουν» όλα στην ίδια βάση.

Αυτό, άλλωστε, θα εξυπηρετούσε (μεταξύ άλλων) και το νέο στρατηγικό σχέδιο της ΔΕΗ που -3 χρόνια τώρα- υποτίθεται ότι θα εφαρμοζόταν αλλά ακόμη έχει μείνει στα χαρτιά. Αντ’ αυτού ακούμε γ��α προνόμια που ακόμη δεν καταργήθηκαν, για ανορθολογική λειτουργία μονάδων παραγωγής που αυξάνουν αναίτια το κόστος και για τη μόνιμη λύση -τύπου «σκόνη κάτω από το χαλάκι»- των αυξήσεων τα τιμολόγια.

Ακόμη και αυτές, όμως, ανορθολογικά γίνονται! Γιατί, δηλαδή, να πρέπει η εξίσωση των τιμολογίων να γίνει με βάση την «κορυφή» και να ακριβύνουν όλα τα τιμολόγια για να την πιάσουν, και όχι με έναν μέσο όρο που -έστω- θα ανεβάσει κάποια τιμολόγια σε μικρό ποσοστό και θα κατεβάσει κάποια άλλα επίσης κατά ένα ποσοστό; Και, εξάλλου, γιατί να πρέπει να αυξάνουμε τα τιμολόγια κυνηγώντας «κάποιο» κόστος παραγωγής του ρεύματος, και να μην δούμε –επιτέλους- πρώτα αν αυτό το περίφημο κόστος έχει και τίποτα… παραλήψεις;

Όχι τίποτα άλλο, αλλά θα πρέπει μετά να εξηγεί κανείς πως γίνεται να ζητούνται αυξήσεις για καλυφθεί το κόστος παραγωγής, όταν η ίδια η ΔΕΗ ανακοίνωσε αυξημένα (!) ΚΑΘΑΡΑ έσοδα για το πρώτο εννεάμηνο του 2012 ύψους 118,1 εκ. ευρώ…!