Το δημόσιο χρέος της Ελλάδας συνεχίζει να είναι μη βιώσιμο και μετά τη «δεύτερη χρεοκοπία» της χώρας, ανακοίνωσε η Moody’s, λέγοντας ότι μόνο ένα κούρεμα του επίσημου τομέα θα επαναφέρει την ελληνική οικονομία σε τροχιά.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε την Παρασκευή, ο διεθνής οίκος αξιολόγησης αναφέρει ότι η διαδικασία επαναγοράς ομολόγων που ολοκληρώθηκε στις 12 Δεκεμβρίου - την οποία κρίνει ως χρεοκοπία - προσφέρει βραχυπρόθεσμη μόνο ανακούφιση στην Ελλάδα.

Παράλληλα, τονίζ��ι ότι για την μακροπρόθεσμη εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών της χώρας απαιτείται να δεχθεί ο επίσημος τομέας απώλειες στα ελληνικά ομόλογα που έχει στην κατοχή του.

«Μια νέα χρεοκοπία του υφιστάμενου ιδιωτικού χρέους θα προσφέρει ελάχιστη ανακούφιση, δεδομένου ότι πάνω από το 75% του χρέους βρίσκεται στα χέρια επίσημων πιστωτών» επισημαίνεται στην έκθεση της Moody’s.

«Κατά την άποψη μας, μόνο μια μείωση στο κεφάλαιο του χρέους του επίσημου τομέα, θα οδηγήσει το χρέος της Ελλάδας προς μια βιώσιμη τροχιά» προσθέτει ο διεθνής οίκος.

Προειδοποιεί ωστόσο, ότι η πιθανότητα μιας νέας χρεοκοπίας στο ιδιωτικό χρέος παραμένει υψηλή.

Όπως μεταδίδει η WSJ, η Moody’s σημειώνει ακόμα ότι δεν είναι ρεαλιστικό να αναμένεται η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων από την Ελλάδα, δεδομένης της αρνητικής επίπτωσης των μέτρων λιτότητας.