​Την εκταμίευση της δόσης αποφάσισε το Eurogroup σε μια συνεδρίαση «express», η οποία ολοκληρώθηκε πριν από λίγα λεπτά στις Βρυξέλλες.

Οι 17 υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης έδωσαν το πράσινο φως για να εκταμιευτεί η δόση προς την Ελλάδα στη συνάντηση του Eurogroup που ξεκίνησε στις 11:00 (ώρα Ελλάδος) και ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 13:00.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ποσό θα δοθεί στη χώρα μας την ερχόμενη Δευτέρα, ενώ όπως δήλωσε ο υπουργός οικονομικών της Γερμανίας «η δόση θα χωριστεί σε κομμάτια».

Κ.Λαγκάρντ: ευρωζώνη έχει εξασφαλίσει περαιτέρω ανακούφιση του ελλ. χρέους εάν χρειαστεί

«Θα προτείνω στο δ.σ την εκταμίευση της ελληνικής βοήθειας» πρόσθεσε η κα Λαγκαρντ, εκτιμώντας παράλληλα πως η «ανακούφιση του ελληνικού χρέους θα εξαρτηθεί από το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013».

Γιούνκερ: Μέσα στο Δεκέμβριο θα δώσουμε 34,4 δις ευρώ στους Έλληνες

«Δώσαμε την τελική έγκριση για την εκταμίευση των 49,1 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα» δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, διαβεβαιώνοντας πως τα 34,4 δις ευρώ θα εκταμιευτούν μέσα στο Δεκέμβριο.

Παράλληλα, ο κ. Γιούνκερ εξέφρασε την πεποίθηση του πως το ελληνικό πρόγραμμα είναι σε καλό δρόμο, αφήνοντας ωστόσο ανοιχτό το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων.

«Δεν είναι σίγουρο ότι χρειαζόμαστε επιπλέον μέτρα για την Ελλάδα. Είμαστε έτοιμοι να πάρουμε και άλλα μέτρα για να μειωθεί το χρέος στο 124% του ΑΕΠ» είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας πως το ΔΝΤ θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα της Ελλάδας.

Ρεν: Σήμερα τελειώνει η αβεβαιότητα στην Ελλάδα

Από την πλευρά του ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών και νομισματικών θεμάτων Όλι Ρεν τόνισε πως «η σημερινή απόφαση σηματοδοτεί το τέλος της αβεβαιότητας για την Ελλάδα» και εξέφρασε την αισιοδοξία πως με την εκταμίευση της δόσης θα επιστρέψει η ρευστότητα στην Ελλάδα.

Παράλληλα, ο κ.Ρεν γνωστοποίησε πως στη σημερινή συνεδρίαση των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης συμμετείχε και η επικεφαλής του ΔΝΤ Κ.Λαγκάρντ μέσω τηλεδιάσκεψης.

Φ.Ολάντ: Σημάδι εμπιστοσύνης για την Ελλάδα η απόφαση

Ως «σημάδι εμπιστοσύνης για την Ελλάδα» χαρακτήρισε τη σημερινή απόφαση του Eurogroup o Γάλλος υπουργός οικονομικών Φ.Ολάντ , εκτιμώντας παράλληλα πως η ευρωζώνη αρχίζει να βγαίνει από το τούνελ της οικονομικής κρίσης.

«Είμαστε στη διαδικασία εξόδου από την κρ��ση» είπε χαρακτηριστικά.