Τσίπρας για προσφυγικό: Η κρίση είναι ευρωπαϊκή, να είναι και η λύση

Χωρίς απτά αποτελέσματα η συνάντηση των 16 ηγετών της ΕΕ

Χωρίς απτά αποτελέσματα κατέληξε η συνάντηση των 16 ηγετών της ΕΕ που συναντήθηκαν σήμερα ατύπως στις Βρυξέλλες για τη μεταρρύθμιση της ευρωπαϊκής πολιτικής ασύλου.

Η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, εξερχόμενη της Συνόδου ανέφερε ότι ήταν μια «καλή συνάντηση» και πως οι συζητήσεις θα συνεχιστούν ως το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της ερχόμενης Πέμπτης, καθώς και μετά από αυτό.

Η Μέρκελ είπε ότι τρία ήταν τα θέματα στα οποία δόθηκε έμφαση στη σημερινή άτυπη συνάντηση των ευρωπαίων ηγετών: οι σχέσεις με τις τρίτες χώρες προέλευσης, η προστασία των συνόρων της ΕΕ, και η εσωτερική διάσταση.

O Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν τόνισε ότι στη σημερινή συνάντηση απορρίφθηκαν οι λύσεις οι οποίες δεν συνάδουν με τις ευρωπαϊκές αξίες και πως όλοι συμφώνησαν να υπάρξει ενίσχυση της συνεργασίας με τρίτες χώρες προέλευσης και να βελτιωθεί ο τρόπος διαχείρισης του μεταναστευτικού στο εσωτερικό της ΕΕ, με τρόπο αποτελεσματικό.

Εξάλλου, πηγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έκαναν λόγο για μια «χρήσιμη» συνάντηση των ευρωπαίων ηγετών, χωρίς συγκρούσεις και χωρίς αρνητισμό.

Οι ίδιες πηγές της Επιτροπής ξεκαθάρισαν ότι δεν ξανασυζητούνται όλα από την αρχή, αλλά αναζητούνται τρόποι να περάσουμε από το μοντέλο της «κρίσης», η οποία έχει τελειώσει, σε κάτι ποιο «συστημικό» και «βιώσιμο».

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ο πρόεδρος της Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και ο πρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΕ, Ντόναλντ Τουσκ θα εργαστούν τις επόμενες ημέρες και ως τη Σύνοδο Κορυφής της 28ης Ιουνίου, για να υπάρξουν πιο συγκεκριμένες προτάσεις στο ζήτημα της διαχείρισης του μεταναστευτικού.

Τσίπρας: Η κρίση είναι ευρωπαϊκή, να είναι ευρωπαϊκή και η λύση

«Η προσφυγική κρίση είναι ευρωπαϊκή και ευρωπαϊκή πρέπει να είναι και η λύση της», επισήμανε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας

Ο πρωθυπουργός είπε «όχι» στην αποσπασματική αντιμετώπιση της και τις μονομερείς ενέργειες, τάχθηκε υπέρ της αλληλεγγύης, της αλληλοστήριξης και του διαμοιρασμού της ευθύνης. Παράλληλά, έθεσε με έμφαση το ζήτημα της επανένωσης των οικογενειών προσφύγων, στην παρέμβαση του στην άτυπη συνάντηση εργασίας της Ε.Ε. για το προσφυγικό/μεταναστευτικό που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, μετά την ολοκλήρωση της άτυπης συνάντησης, ο κ. Τσίπρας είπε ότι η προσφυγική κρίση δεν είναι παροδική και «το μεγάλο δίλημμα που έχουμε μπροστά μας είναι αν την κρίση αυτή θα την αντιμετωπίσουμε ψάχνοντας ευρωπαϊκές συλλογικές λύσεις, αντιμετωπίζοντας τη, δηλαδή, ως ευρωπαϊκή συλλογική πρόκληση, ή θα την αντιμετωπίζουμε σαν μια κρίση που αφορά αυτούς στους οποίους τα συμπτώματα εμφανίζονται και άρα θα αναζητεί κάθε χώρα ξεχωριστά εθνικές λύσεις για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα».

"Όχι" σε μονομερείς ενέργειες

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η σημερινή συνάντηση ήταν προπαρασκευαστική, δεν υπήρξε κάποια απόφαση και η συζήτηση θα συνεχιστεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στις 28 και 29 Ιουνίου.

Οι περισσότεροι από όσους συμμετείχαν στην άτυπη συνάντηση τάχθηκαν υπέρ της αναζήτησης ευρωπαϊκής λύσης και ο Έλληνας πρωθυπουργός παρατήρησε: «Εμείς, από την πλευρά μας, τονίσαμε την ανάγκη να μην προχωρήσουμε στην αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού αποσπασματικά. Οι μονομερείς ενέργειες σε καμιά περίπτωση δεν λύνουν προβλήματα αλλά δημιουργούν ακόμα περισσότερα».

 

Δείτε εδώ ολόκληρο το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του STAR του σαββατοκύριακου

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top