Στο κατώφλι της φτώχειας ένας στους τρεις Έλληνες

Την ίδια ώρα οι τιμές σε βασικά προϊόντα και υπηρεσίες είναι «ευρωπαϊκές»

Στο κατώφλι της φτώχειας ένας στους τρεις Έλληνες

Σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικό αποκλεισμό βρίσκεται το 34,8%  (3.701.800 άτομα) του πληθυσμού της χώρας, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ερευνας Εισοδήματος και Συνθηκών Διαβίωσης των Νοικοκυριών για το 2017 της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής.

Το κατώφλι της φτώχειας ανέρχεται στο ποσό των 4.560 ευρώ ετησίως ανά άτομο και σε 9.576 ευρώ για νοικοκυριά με δύο ενήλικες και δύο εξαρτώμενα παιδιά ηλικίας κάτω των 14 ετών.

Ελληνικό εισόδημα, ευρωπαϊκές τιμές

Μπορεί οι Έλληνες να συγκαταλέγονται πλέον μεταξύ των φτωχότερων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι το επίπεδο τιμών σε βασικά προϊόντα και υπηρεσίες είναι αντιστοίχως χαμηλό.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε, η Eurostat, η Ελλάδα ήταν το 2017 η 16η ακριβότερη χώρα στην Ε.Ε., με το γενικό επίπεδο τιμών να βρίσκεται στο 84% του μέσου κοινοτικού όρου. 

To κατά κεφαλήν ΑΕΠ των Ελλήνων βρισκόταν το 2017 μόλις στο 67% του μέσου όρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ η πραγματική ιδιωτική κατανάλωση διαμορφώθηκε σε επίπεδα 23% κάτω από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο.

Καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση –και στη διατήρηση παρά την πολυετή ύφεση– υψηλών τιμών ειδικά στα τρόφιμα φαίνεται να έχουν διαδραματίσει οι διαδοχικές αυξήσεις στον ΦΠΑ. Από 9% ΦΠΑ με τον οποίο επιβαρύνονταν τα τρόφιμα το 2009, πλέον αρκετά από αυτά επιβαρύνονται με 24%. 

Έτσι, για παράδειγμα, το 2007 το επίπεδο των τιμών των τροφίμων στην Ελλάδα βρισκόταν κάτω από τον μέσο κοινοτικό όρο, κατά 5%, και πλέον βρίσκεται 4% πάνω από τον μέσο κοινοτικό όρο. Αποτέλεσμα; Η Ελλάδα ήταν το 2017 η 16η ακριβότερη χώρα μεταξύ των «28» σε ό,τι αφορά τα τρόφιμα.

Στην Ισπανία και στην Πορτογαλία, χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, οι τιμές των τροφίμων είναι κάτω από τον μέσο κοινοτικό όρο, ενώ ακόμη φθηνότερα είναι τα τρόφιμα στο Ηνωμένο Βασίλειο, στο 93% του μέσου ευρωπαϊκού όρου. Στην εν λόγω χώρα, σημειωτέον, κάποια βασικά τρόφιμα δεν επιβαρύνονται με ΦΠΑ.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top