Διακόπηκε η συζήτηση για την Ελλάδα στο Eurogroup!

«Αγκάθι» η αναλογία επιμήκυνσης στα δάνεια του ESM και του μεγέθους του δημοσιονομικού μαξιλαριού

Πρώτη δημοσίευση 19.10 

Του απεσταλμένου του Star στο Λουξεμβούργο, Θάνου Αθανασίου  

Σε εξέλιξη είναι  το τελευταίο μεγάλο Εurogroup  για την Ελλάδα στο Λουξεμβούργο.

Η χώρα έχει ολοκληρώσει όλα τα προαπαιτούμενα της τέταρτης αξιολόγησης και οδεύει προς την έξοδο από τα μνημόνια, αλλά όπως μετέδωσεο  Θάνος Αθανασίου,  ο οποίος παρακολουθεί τη συνεδρίαση στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star με τη Μάρα Ζαχαρέα,   αυτή διεκόπη πριν λίγο και βρίσκεται σε εξέλιξη σύσκεψη ανάμεσα στον Έλληνα Υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο με τον Γάλλο  ΥΠΟΙΚ Μπρούνο Λεμέρ και τον Γερμανό Όλαφ Σόλτς,

Μέχρι στιγμής πάντως έχουν κλείσει πολλά από τα άλλα ζητήματα, όπως  η μεταμνημονιακή εποπτεία, η επιστροφή κερδών από τα ελληνικά ομόλογα κλπ.     

Οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης διέκοψαν προσωρινά τη συζήτηση για την Ελλάδα, έχοντας καταλήξει στο 90% της απόφασης και θα επανέλθουν στο ζήτημα, αμέσως μετά την ολοκλήρωση όλων των υπολοίπων θεμάτων της ημερήσιας διάταξης του eurogroup.

Το ζήτημα που δεν έχει κλείσει είναι η αναλογία επιμήκυνσης λήξεων δανείων ESM και μεγέθους του δημοσιονομικού μαξιλαριού, δύο από τα μέτρα αναδιάρθρωσης του χρέους και εξασφάλισης της Ελλάδας έναντι των αγορών. Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, όλα τα εμπλεκόμενα μέρη έχουν τη διάθεση να καταλήξουν σε συμφωνία. Η διακοπή της συζήτησης δεν συνιστά εμπλοκή.

Τριμερής συνάντηση  Τσακαλώτου – Λεμέρ - Σολτς

Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, σε τριμερή συνάντηση για τον καθορισμό των τελευταίων ανοικτών λεπτομερειών του ελληνικού πακέτου, μετέχουν αυτή την ώρα στο Λουξεμβούργο Ευκλείδης Τσακαλώτος, Μπρούνο Λεμέρ και Όλαφ Σόλτς,

Σύμφωνα με πληροφορίες του Star,  η Γερμανία προσπάθησε να κρατήσει το "μέγεθος και το εύρος" του συνολικού πακέτου "όσο το δυνατόν πιο μικρό" και με αυτή τη θέση διαφώνησε εντόνως η Γαλλία.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι Υπουργοί Οικονομικών Ελλάδας, Γαλλία και Γερμανίας, αποχώρησαν προσωρινά από τη συνεδρίαση για να προβούν σε μια τριμερή συνάντηση.

Η ελληνική πλευρά χρειάζεται προς στιγμήν να διαβουλευθεί και στο εσωτερικό της ίδιας της ελληνικής κυβέρνησης ως προς το ελάχιστο όριο δόσης, δημοσιονομικού μαξιλαριού και επιμήκυνσης που μπορεί πολιτικά να δεχθεί. Και πάλι η εξέλιξη αυτή δεν συνιστά εμπλοκή. Το μέγεθος του "μαξιλαριού" εξαρτάται από το μέγεθος της επιμήκυνσης και την αποπληρωμή του ΔΝΤ. Το εύρος διακύμανσης της βρίσκεται ανάμεσα στα 20 με 30 δις για το "μαξιλάρι" και της επιμήκυνσης από τα 5 ως τα 15 χρόνια.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top