Μετά τα Σκόπια, η Αλβανία: Η ΝΔ ζητά να έρθει στη Βουλή η προς υπογραφή συμφωνία

Κουμουτσάκος: Να αποφευχθεί το αρνητικό προηγούμενο με την ΠΓΔΜ

Να καταθέσει αμέσως στη Βουλή την προς υπογραφή συμφωνία με την Αλβανία ζητά από την κυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία.

Με ερώτησή του στη Βουλή προς τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, ο τομεάρχης Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος και ζητά την άμεση κατάθεση στην Εθνική Αντιπροσωπεία του κειμένου της προς υπογραφή συμφωνίας με την Αλβανία, ώστε να ενημερωθεί για το περιεχόμενό της και να τη συζητήσει η Βουλή των Ελλήνων πριν τη δεσμευτική υπογραφή της. 

Ο βουλευτής της ΝΔ επισημαίνει ότι στο θέμα των Σκοπίων η κυβέρνηση έφερε «προ αρνητικών για τα ελληνικά συμφέροντα τετελεσμένων, τόσο τη Βουλή των Ελλήνων, όσο και τους Έλληνες πολίτες».

«Δεδομένης της ανάγκης να αποφευχθεί επανάληψη του αρνητικού αυτού προηγουμένου», ο κ. Κουμουτσάκος ρωτά:

- Σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι συνομιλίες με την αλβανική πλευρά

- Ποιο είναι το εύρος της θεματολογίας που συζητάτε με τον Αλβανό ομόλογό σας;

- Συνεχίζει η αλβανική πλευρά να εγείρει τις αξιώσεις της περί Τσάμηδων;

- Σε ποιο ακριβώς σημείο βρίσκονται οι συνομιλίες για τον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών σε σύγκριση με την αρχική συμφωνία που είχε υπογραφεί από Ελλάδα και Αλβανία;

- Έχει καθορισθεί συγκεκριμένη ημερομηνία υπογραφής της επικείμενης ελληνό-αλβανικής συμφωνίας που διαπραγματεύεστε και ποια είναι;

«Η πολιτική επιλογή της κυβέρνησης να κρατά στο σκοτάδι πολιτικές δυνάμεις και τους πολίτες για τον χειρισμό σημαντικών εθνικών θεμάτων, μας αναγκάζει να πιέζουμε για απαντήσεις προκειμένου να αποφευχθεί οποιαδήποτε εξέλιξη που θα μπορούσε να προκαλέσει αρνητικά τετελεσμένα για τα εθνικά συμφέροντα» καταλήγει ο κ. Κουμουτσάκος.

Υπενθυμίζεται ότι η αλβανική πλευρά έχει αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξει κατάληξη στις διαπραγματεύσεις έως τις 28-29 (συνεδριάζει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο), ενώ ο κ. Κοτζιάς μετά τη συμφωνία με τα Σκόπια είπε πως θα λύσει και τα ζητήματα με την Αλβανία πριν κάνει διακοπές.

Δείτε ολόκληρο το μεσημβρινό δελτίο ειδήσεων εδώ 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top