Eurasia Group: Ελάφρυνση χρέους στην Ελλάδα παρότι το Βερολίνο «κλωτσάει»-Εκλογές τον Μάιο του 2019

Τι αναφέρει για τις οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις σχετικά με την Ελλάδα

Eurasia Group: Ελάφρυνση χρέους αλλά το Βερολίνο κλωτσάει

«Μετά από περισσότερα από 8 χρόνια και τρία διαδοχικά προγράμματα διάσωσης, η Ελλάδα τελικά θα τεθεί εκτός του προγράμματος διάσωσης  στις 20 Αυγούστου. Αυτό θα επιβεβαιωθεί από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης αυτή την Πέμπτη» επισημαίνει ο όμιλος ανάλυσης πολιτικού ρίσκου Eurasia Group , για τις οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις σχετικά με την Ελλάδα, χαρακτηρίζοντας πάντως «ουδέτερη» και τη βραχυπρόθεσμη και τη μακροπρόθεσμη τροχιά της χώρας.    

 

"Μια συμφωνία για την ελάφρυνση του χρέους είναι επίσης πιθανό να εκταμιεύσει περίπου 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ στην Ελλάδα για 3-5 χρόνια, διακοπές  πληρωμών και επεκτάσεις στην ωρίμανση  των προθεσμιών  λήξης των δανείων του EFSF, καθώς και μαξιλάρι στήριξης στη διαθέσιμη ρευστότητα.  Ωστόσο, η σύνδεση της  ελάφρυνσης του χρέους με την οικονομική ανάπτυξη αμφισβητείται  και  πιθανότατα δεν θα συμβεί αυτόματα αλλά  θα εφαρμοστεί μόνο προς το 2030" αναφέρει η έκθεση. 

Το Eurasia Group  επισημαίνει μάλιστα ότι στις Βρυξέλλες πιστεύουν ότι το Βερολίνο απλά «θέλει να κλωτσήσει το δοχείο στο δρόμο»  για άλλα 5 χρόνια σε μια συζήτηση περί «ηθικής», αφήνοντας να εννοηθεί ότι αποσκοπεί και σήμερα ακόμη  σε μια τιμωρία της Ελλάδας, αλλά με διασφάλιση παράλληλα της επιστροφής των χρημάτων. «Δηλαδή να αναβάλει την πραγματική συζήτηση σχετικά με την ελάφρυνση του χρέους για το επόμενο γερμανικό κοινοβούλιο και να δώσει στην ελληνική κυβέρνηση αρκετά χρήματα για να εξασφαλίσει ότι δεν θα υπάρξει καμία κρίση από τώρα και μέχρι τότε».  Όπως συμπληρώνει αυτό οφείλεται στην διάχυτη πίστη στο Bundestag, καθώς και σε μεγάλα τμήματα της γερμανικής γραφειοκρατίας, ότι η Ελλάδα πρέπει «να επιστρέψει κάθε δεκάρα» ενώ υπογραμμίσει ότι  το «ηθικό αφήγημα  κυριαρχεί τώρα στο Βερολίνο», επικαλούμενο πρόσωπο που συμμετέχει στις συζητήσεις. «Βασικά θέλουν να δώσουν στην Ελλάδα μια μεγάλη άδεια πληρωμής» προσθέτει.

Όπως σε κάθε ανάλυση το Eurasia Group προβαίνει και σε πρόβλεψη για τον πιθανό χρόνο εκλογών στην Ελλάδα.

«Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι οι πρόωρες εκλογές πιθανότατα θα είναι το Μάιο του επόμενου έτους (πιθανότητα 55%), μαζί με τις ευρωεκλογές, αν και είναι δυνατές οι εκλογές στο τρίτο τρίμηνο αυτό το έτος (30%)», ώστε συν τοις άλλοις, όπως υποστηρίζει, να αποφύγει τις επιπτώσεις από την περικοπή των συντάξεων, από τις αρχές του 2019.  

To Eurasia Group δίνει και 15% πιθανότητα να εξαντλήσει η κυβέρνηση όλους τους μήνες της θητείας της και να διεξαχθούν οι εκλογές τον Σεπτέμβριο του 2019.        

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top