Τσίπρας στον Ινδό Πρόεδρο: Να ονομάσετε Βόρεια Μακεδονία τα Σκόπια

Την Τετάρτη η ψηφοφορία στα Σκόπια και η επιστολή της Αθήνας στο ΝΑΤΟ

«Με την έναρξη της συμφωνίας  η χώρα σας θα  την ονομάζει όχι με την συνταγματική της ονομασία αλλά Βόρεια Μακεδονία. Κι αυτό είναι πολύ σημαντικό όχι γιατι η Μακεδονία είναι μια γεωγραφική περιοχή της Ελλάδας,   αλλά και γιατι κουβαλά την ιστορική παράδοση και την αρχαιολογική κληρονομιά που γνωστή σε όλο τον κόσμο» προέτρεψε ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τον πρόεδρο της Ινδίας, Ραμ Ναθ Κόβιντ, με τον οποίο συναντήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Ελλάδα και Ινδία είναι αρχαίοι πολιτισμοί , οι δεσμοί μας πάνε πίσω στην εποχή του βασιλιά Αλέξανδρου και του βασιλιά Δαρείου» ανέφερε από την πλευρά του ο Ινδός πρόεδρος.   

ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ Η ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΚΑΙ Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΣΤΟ ΝΑΤΟ

Η εφαρμογή της συμφωνίας ξεκινά την Τετάρτη με τα Σκόπια να  κυρώνουν στη Βουλή  τη συμφωνία και την Αθήνα να στέλνει επιστολή στο ΝΑΤΟ για να απευθύνουν πρόσκληση στη γείτονα ως Βόρεια Μακεδονία. Στις 29 Ιουνίου η σύνοδος Κορυφής της ΕΕ θα δώσει ημερομηνία έναρξης διαπραγματεύσεων και στις 11 Ιουλίου το ΝΑΤΟ θα την καλέσει ως παρατηρητή.

Ο Ν.ΚΟΤΖΙΑΣ  ΘΑ ΥΠΟΓΡΑΨΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΒΟΡΕΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΣΤΟ ΝΑΤΟ

Στη  συνεδρίαση ο Νίκος Κοτζιάς ως υπουργός εξωτερικών θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα καθώς ο Πάνος Καμμένος  απορρίπτει τη συμφωνία και δηλώνει αναρμόδιος ως υπουργός Άμυνας.

«Παίρνουν ρίσκο, γιατί μας εμπιστεύονται, ότι αυτά που λέμε τα εννοούμε» δήλωσε στον Alpha 989 o κ. Κοτζιάς.    

«ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ» ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΡΩΣΗ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Το φθινόπωρο  θα γίνει δημοψήφισμα στα Σκόπια και ως το τέλος του χρόνου πρέπει να ξεκινήσει η αλλαγή του Συντάγματος. Και μόνο όταν ολοκληρωθεί,  η γειτονική χώρα θα ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ ,  θα πάρει πρόσκληση ένταξης από το ΝΑΤΟ  και η συμφωνία θα επικυρωθεί από την ελληνική βουλή.

«Προϋποθέτουν προηγούμενη κατάλληλη αναθεώρηση του Συντάγματος της πΓΔΜ προς αυτή την κατεύθυνση -όπως άλλωστε δεσμεύθηκε το κράτος αυτό με την χθεσινή μεταξύ μας Συμφωνία» διαμήνυσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.

 ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΤΕΛΕΣΜΕΝΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ

Τώρα, το ερώτημα είναι αν θα μπορεί η Ελλάδα να αλλάξει τη συμφωνία στο μέλλον.

Η Νέα Δημοκρατία βάζει στο στόχαστρο τον Πρωθυπουργό, ενώ η κόντρα της με την κυβέρνηση προκαλεί εντάσεις , κόντρες και αποχωρήσεις στα τηλεοπτικά παράθυρα, όπως του τομεάρχη Εθνικής Άμυνας, σε συζήτηση με τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιο Κούλογλου, επειδή ο τελευταίος χαρακτήρισε την Ελλάδα «ψωρωκώσταινα».  

«Υπέγραψε μία εθνικά επιζήμια συμφωνία με τα Σκόπια περιφρονώντας τις ευαισθησίες των Ελλήνων. Είναι ικανός σε τρία χρόνια να μας πει ότι μετάνιωσε και για αυτήν. Ως πότε θα πληρώνουμε τις καθυστερημένες συγγνώμες του;» αναρωτήθηκε η εκπρόσωπος της ΝΔ Μαρία Σπυράκη, με αφορμή τη δήλωση του κ. Τσίπρα για «λάθος» το 1985.   

 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top