Μοσκοβισί: To Eurogroup πρέπει να ελαφρύνει το ελληνικό χρέος

Ποια είναι τα επόμενα βήματα σύμφωνα με τον Επίτροπο της Ε.Ε.

Μοσκοβισί: To Eurogroup να ελαφρύνει το ελληνικό χρέος

Ο Επίτροπος της Ε.Ε.  Πιέρ Μοσκοβισί κάλεσε σήμερα το Eurogroup να λάβει «οπωσδήποτε» μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους κατά τη σύνοδό του της Πέμπτης στην οποία αναμένεται να δώσει το πράσινο φως του για την έξοδο της Αθήνας από το πρόγραμμα αρωγής

«Οι υπουργοί Οικονομικών και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή οφείλουν οπωσδήποτε την Πέμπτη να αποφασίσουν ένα πακέτο μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους τα οποία να είναι σημαντικά», υπογράμμισε ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο Public Senat, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Δεν πρόκειται για διαγραφή, αλλά το βάρος του χρέους πρέπει να ελαφρυνθεί», είπε υπογραμμίζοντας πως η έξοδος της Ελλάδας από το πρόγραμμα αρωγής της «θα είναι μια πολύ σημαντική συμβολική και πολιτική στιγμή για την Ευρώπη.

Κατά την προσεχή συνάντησή τους, την Πέμπτη στο Λουξεμβούργο, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης πρόκειται να συμφωνήσουν για την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα αρωγής. Το χρέος της Ελλάδας φθάνει το 178% του ΑΕΠ της.

Τα επόμενα βήματα για το ελληνικό χρέος περιέγραψε ο Μοσκοβισί  

Όπως επίσης μετέδωσε ο ανταποκριτής του Star στις Βρυξέλλες Θάνος Αθανασίου, ο Μοσκοβισί περιέγραψε σήμερα στον Τύπο στις Βρυξέλλες, τα συστατικά των επερχόμενων αποφάσεων του eurogroup για την Ελλάδα, την ερχόμενη Πέμπτη.

"Η Ευρωομάδα αυτή την Πέμπτη θα είναι μια σημαντική στιγμή για το μέλλον της Ελλάδας και μια σημαντική δοκιμασία για τη λήψη αποφάσεων στη ζώνη του ευρώ" αναφέρει .

 Σημειώνει ότι "η κατάρρευση της εμπιστοσύνης στα δημόσια οικονομικά της Ελλάδας στα τέλη του 2009 σηματοδότησε την έναρξη της κρίσης χρέους του δημοσίου". Υπενθυμίζει ότι "πέντε κράτη μέλη αναγκάστηκαν να στραφούν προς τους εταίρους τους για οικονομική βοήθεια με ασφαλιστικές δικλείδες που έπρεπε να στηθούν από το μηδέν". "Η ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος θα σηματοδοτήσει το κλείσιμο του τελευταίου κεφαλαίου αυτής της υπαρξιακής κρίσης για τη ζώνη του ευρώ", αναφέρει ο Επίτροπος.

 Σχετικά με τη συμφωνία, ο Επίτροπος αναφέρει: "Είμαι βέβαιος ότι θα μπορέσουμε να φτάσουμε σε μια συμφωνία που στέλνει ένα θετικό μήνυμα στις αγορές και στην κοινή γνώμη".

"Χρειαζόμαστε έναν ισορροπημένο συμβιβασμό μεταξύ όλων των παραγόντων, διασφαλίζοντας την ανάπτυξη και το βιώσιμο χρέος για το μέλλον", ξεκαθαρίζει και συμπληρώνει "χρειαζόμαστε μια αξιόπιστη συμφωνία για τους Έλληνες πολίτες, τους ευρωπαίους φορολογούμενους και τους επενδυτές".

"Η Ελλάδα έχει εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της και είμαι βέβαιος ότι τα κράτη μέλη θα εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους και αυτό σημαίνει συμφωνία για μέτρα εκ των προτέρων για να ελαφρυνθεί σημαντικά το χρέος της Ελλάδας, το οποίο πρέπει να τεθεί σε βιώσιμη πορεία", διευκρινίζει ο Πιέρ Μοσκοβισι.

 Σε ό,τι αφορά το ΔΝΤ, διευκρινίζει εκ νέου ότι "το ΔΝΤ έχει ενσωματωθεί στην πράξη από την αρχή του προγράμματος ESM, αν και χωρίς οικονομική στήριξη: έχουν συμμετάσχει στενά στον σχεδιασμό του, σε κάθε αποστολή επανεξέτασης, σε κάθε συζήτηση στο Eurogroup και αυτό δεν θα αλλάξει ουσιαστικά, καθώς θα συνεχίσουν να συμμετέχουν μέσω της παρακολούθησης μετά το πρόγραμμα και της επιτήρησης βάσει του άρθρου IV."

 "Αυτό που έχει σημασία είναι ότι το ΔΝΤ είναι πεπεισμένο από τη συμφωνία για την βιωσιμότητα του χρέους και είναι σε θέση να εγκρίνει αυτή τη συμφωνία", αναφέρει και τονίζει "αυτό είναι το κλειδί για την αξιοπιστία της συμφωνίας και την εμπιστοσύνη των επενδυτών".

"Νομίζω ότι το ΔΝΤ είναι αντιλαμβάνεται την ανάγκη να ολοκληρωθεί επιτυχώς το ελληνικό πρόγραμμα, να ενισχυθούν όσο το δυνατόν περισσότερο οι πιθανότητες της Ελλάδας να ανακτήσει τη βιώσιμη πρόσβαση στην αγορά και να διαδραματίσει βασικό ρόλο σε αυτό", τονίζει.

 Τέλος σε ότι αφορά την παρακολούθηση μετά το πρόγραμμα, ο Πιέρ Μοσκοβισί αναφέρει: "το τέλος του προγράμματος πρέπει να σηματοδοτήσει μια απτή αλλαγή για την Ελλάδα, μια στιγμή εξομάλυνσης για τη χώρα."

Ξεκαθαρίζει όμως ότι "δεν έχουν λυθεί όλα τα προβλήματα της Ελλάδας, αλλά η οικονομία είναι πάλι σε καλό δρόμο ".

"Η Κομισιόν θα διαδραματίσει το ρόλο της στην υποστήριξη και παρακολούθηση των προσπαθειών της Ελλάδας να εξασφαλίσει την ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων, τη συνέχεια και τα αποτελέσματα", καταλήγει.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top