Μητσοτάκης: Θα αναζητηθούν ευθύνες για τα χαμένα χρήματα των ανακεφαλαιοποιήσεων

«Πρόκειται για έγκλημα που δεν έχει παραγραφεί»

Την αναζήτηση ευθυνών για την απώλεια των χρημάτων των Ελλήνων πολιτών που διατέθηκαν στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, από τους χειρισμούς της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, προανήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μιλώντας στην Ελληνική Ένωση Τραπεζών, ο πρόεδρος της ΝΔ εξαπέλυσε φραστική επίθεση στην κυβέρνηση για τη συνολική οικονομική της πολιτική.

Στη συνέχεια, είπε πως ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ ζημίωσαν με τον λαϊκισμό και την ανικανότητά τους τις τράπεζες: «Οι Έλληνες φορολογούμενοι δανείστηκαν και στήριξαν τις τράπεζες αρχικά με 25 δισ. για να μην καταρρεύσουν. Η εύλογη αξία των τεσσάρων συστημικών τραπεζών ήταν τότε γύρω στα 23 δισ. ευρώ και φαινόταν ότι οι φορολογούμενοι δεν έχαναν τα λεφτά που έβαλαν στην ανακεφαλαιοποίηση. Η άνοδος των λαϊκιστών στην εξουσία επέφερε μία νέα ανακεφαλαιοποίηση, παντελώς αχρείαστη».

«Αποτέλεσμα ήταν ότι τον Δεκέμβριο του 2015 οι φορολογούμενοι στήριξαν ξανά με 5,4 δισ. τις τράπεζες και σήμερα η συμμετοχή του ελληνικού Δημοσίου μέσω του ΤΧΣ έχει εξαϋλωθεί, καθώς η αξία τους υπολογίζεται σε 1,7 δισ. Συνολικά οι Έλληνες έβαλαν περίπου 30 δισ. στις τράπεζες και έχουν απομείνει 1,7 δισ. Πρόκειται για έγκλημα που δεν έχει παραγραφεί και οι ευθύνες θα αναζητηθούν. Δεν είναι θέμα ρεβανσισμού, είναι θέμα Δημοκρατίας» πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο πρόεδρος της ΝΔ συνέχισε λέγοντας πως η χώρα πληρώνει ακριβά, με φτωχοποίηση, τον στόχο της κυβέρνησης να παραμείνει στην εξουσία. Όσον αφορά το υπερπλεόνασμα, έκανε λόγο για μέτρα αντιαναπτυξιακά με υπερφορολόγηση.

Ο ίδιος αναφέρθηκε και στα «κόκκινα» δάνεια, ζητώντας από τις τράπεζες να κυνηγήσουν τους στρατηγικούς κακοπληρωτές. Μάλιστα, ζήτησε να μη δείξουν καμία ανοχή στα εταιρικά μη εξυπηρετούμενα δάνεια, όταν υπάρχουν περιπτώσεις επιχειρηματιών που έχουν λεφτά στο εξωτερικό και ζουν πολυτελώς.

Τέλος, ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι η χώρα δεν αξιοποίησε μία θετική διεθνή συγκυρία.

«Η Ελλάδα βγαίνει χαμένη την τελευταία τριετία παρά τις χαμηλές τιμές πετρελαίου και την άφθονη φθηνή χρηματοδότηση, την ανάπτυξη στην ευρωζώνη και την αύξηση στον τουρισμό. Οποιαδήποτε σύγκριση με άλλες χώρες αποδεικνύει πόσο μεγάλη ήταν η ευκαιρία που χάθηκε» είπε και πρόσθεσε ότι γύρω στα 200 δισ. υπολογίζει ο πρώην πρόεδρος του Eurogroup τις συνέπειες του πρώτου εξαμήνου του ΣΥΡΙΖΑ.

 

Δείτε ολόκληρο το μεσημβρινό δελτίο ειδήσεων το STAR εδώ 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top