Εντυπωσιακό: Διατέθηκαν 500 εκατομμύρια λιγότερες πλαστικές σακούλες στην Ελλάδα

Κατά 80% μειώθηκε η χρήση της πλαστικής σακούλας σε λίγους μήνες

Κατά 80% μειώθηκε η χρήση της πλαστικής σακούλας

Εντυπωσιακή είναι η μείωση στη χρήση της πλαστικής σακούλας από την αρχή του έτους, όπου επιβλήθηκε τέλος 4 λεπτών του ευρώ.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ), στο πρώτο τρίμηνο του 2018 η μείωση στη χρήση της πλαστικής σακούλας ανήλθε στο 76%, σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2017.

Αυτό σημαίνει πως διατέθηκαν περίπου 300 εκατομμύρια λιγότερες σακούλες το πρώτο τρίμηνο ή (υπολογίζοντας τους ίδιους ρυθμούς κατανάλωσης) 500 εκατομμύρια στο πεντάμηνο Ιανουαρίου-Μαΐου.

Μάλιστα, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ΙΕΛΚΑ, είναι εφικτός ο στόχος για 1,5 δισεκατομμύριο λιγότερες σακούλες το 2018 (σε σχέση με πέρυσι).

«Αγκομαχά» η βιομηχανία πλαστικών

Ακόμη μεγαλύτερη είναι η μείωση στη χρήση πλαστικής σακούλας, σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδέσμου Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδας (ΣΒΠΕ).

Ο ΣΒΠΕ κάνει λόγο για μείωση που έφτασε στο 80% και την ίδια ώρα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για «ξαφνικό θάνατο» σε δεκάδες επιχειρήσεις του κλάδου.

Όπως τόνισε σε εκδήλωση ο πρόεδρος του συνδέσμου, Ιωάννης Κασελίμης, ο κλάδος έχει δεχθεί ισχυρό πλήγμα. 

Ειδικότερα, 200 από τις συνολικά 1.000 εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή πλαστικών είδαν τις πωλήσεις τους να μειώνονται από 80% έως 100%, κάτι που οδήγησε στο κλείσιμο ήδη τριών επιχειρήσεων του κλάδου.

Ο ΣΒΠΕ επισημαίνει ότι ήδη η Ελλάδα έχει πιάσει τον στόχο για μείωση της χρήσης πλαστικών σακουλών στις 90 ανά κάτοικο ετησίως μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2019 και ζητά να μην εφαρμοστεί η αύξηση του περιβαλλοντικού τέλους στα 9 λεπτά του ευρώ από 1/1/2019.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top