Τζανακόπουλος για Σκοπιανό: Από τα ονόματα που πρότεινε ο Νίμιτς η βέλτιστη λύση

Γιατί κατηγόρησε τη ΝΔ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σχετικά με την ονομασία της ΠΓΔΜ

Τζανακόπουλος: Από τις προτάσεις του Νίμιτς η συμφωνία

«Ντροπιαστικό και εφιαλτικό γεγονός» χαρακτήρισε  ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος την επίθεση στον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη, σε συνέντευξή του στο Real Fm.    

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, όπως έπραξε και ο πρωθυπουργός  Αλέξης Τσίπρας στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, επέρριψε ευθύνες στη ΝΔ ουσιαστικά για το συγκεκριμένο επεισόδιο, υποστηρίζοντας «ότι έχει στην πραγματικότητα και βαθιά ιδεολογικά και πολιτικά αίτια το συγκεκριμένο περιστατικό, καθώς νομίζω ότι υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις που έχουν υποθάλψει, έχουν υποστηρίξει, έχουν νομιμοποιήσει ακροδεξιές και τραμπούκικες πρακτικές με τις πολιτικές τους τοποθετήσεις όλο το τελευταίο διάστημα».

Για τη διαπραγμάτευση με τα Σκόπια για  το όνομα, ο κ. Τζανακόπουλος ανέφερε  ότι «έχουν γίνει θετικά βήματα στις διαπραγματεύσεις για την επίτευξη μιας λύσης, σε ό,τι αφορά το όνομα της ΠΓΔΜ» και χαρακτήρισε «θετική» την για πρώτη φορά αποδοχή, από τη μεριά της γείτονος, του erga omnes. «Σε ό,τι αφορά τώρα την ονοματολογία, νομίζω ότι δεν είμαστε ακόμα εκεί. Βεβαίως, υπάρχουν προτάσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι. Ωστόσο, η ελληνική πλευρά επιμένει ότι η βέλτιστη λύση θα ήταν η επιλογή ενός ονόματος, απ’ αυτά τα οποία έχει καταθέσει ο κύριος Νίμιτς στις προτάσεις του. Ωστόσο, δεν είμαστε ακόμη εκεί. Έχουμε αρκετό δρόμο να καλύψουμε, μέχρι να μπορέσουμε να μιλήσουμε για μια τελική συμφωνία» δήλωσε ο κ. Τζανακόπουλος βάζοντας τέλος στη συζήτηση για «τη Μακεδονία του Ίλιντεν».  

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος  κατηγόρησε  τη ΝΔ  ότι «ψάχνει να βρει λόγους για να μην αναλάβει την ευθύνη που της αναλογεί, σε ό,τι αφορά τη συγκεκριμένη διαπραγμάτευση. Και νομίζω ότι αυτό φαίνεται και από το φιλικό της Τύπο, φαίνεται και από τις δηλώσεις που κάνουν τα στελέχη της, οι οποίες –ξαναλέω- δεν σχετίζονται, δεν μπορούν να θεωρηθούν ότι λειτουργούν με εποικοδομητικό τρόπο σε αυτή τη διαπραγμάτευση. Δηλαδή, βλέπουμε μια προσπάθεια όξυνσης πίσω από την υποτιθέμενη στροφή της ηγεσίας της, η οποία, βεβαίως, πρέπει να σας πω, ότι ήταν θετική».  

Για τις σχέσεις με την Τουρκία και την σύλληψη των δύο στρατιωτικών  δήλωσε ότι «τα όρια έχουν ξεπεραστεί εδώ και καιρό. Παρ’ όλα αυτά, από τη δική μας πλευρά, επιμένουμε να πιέζουμε διπλωματικά, πολιτικά, με οποιονδήποτε τρόπο μπορούμε και δια των διεθνών οργανισμών, στους οποίους συμμετέχει και η Ελλάδα και η Τουρκία, για τη διευθέτηση του ζητήματος», ενώ προειδοποίησε ότι η Τουρκία, ειδικά και ενόψει των εκλογών, θα οξύνει τη στάση της.

Σχετικά με τη διαπραγμάτευση και την κρίσιμη συζήτηση για το χρέος με τους δανειστές, στο Eurogroup της, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξέφρασε την αισιοδοξία του.  «Θεωρώ ότι η απόφαση του περσινού Eurogroup δίνει το βασικό πλαίσιο και αυτή τη στιγμή γίνεται και εντατική τεχνική δουλειά, για να μπορέσουμε να καταλήξουμε στα μεσοπρόθεσμα μέτρα για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους».

Τέλος, σχετικά με την ανησυχία ότι μπορεί τα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους να συνδέονται με προαπαιτούμενα και να βρεθεί η χώρα μπροστά σε ένα «μνημόνιο χρέους», ο κ. Τζανακόπουλος υποστήριξε ότι «δεν υπάρχει τέτοιο θέμα»  και ότι τα μέτρα επιμήκυνσης της ωρίμανσης των ελληνικών ομολόγων  είναι συνδεδεμένα με τις μεταρρυθμίσεις του τρίτου προγράμματος. «Δηλαδή, έρχονται ως δέσμευση των Ευρωπαίων, ως υποχρέωση των Ευρωπαίων, εξαιτίας του γεγονότος ότι έχει ολοκληρωθεί ή ότι ολοκληρώνεται το τρίτο πρόγραμμα. Αυτά τα μέτρα είναι μέτρα, τα οποία κανείς δεν τα συνδέει με οποιεσδήποτε πολιτικές προϋποθέσεις, μετά την περίοδο του μνημονίου» .

Διευκρίνισε όμως ότι υπάρχει ένα δεύτερο σκέλος αυτής της συζήτησης, που αφορά το γαλλικό μηχανισμό «δηλαδή, ένα μηχανισμό, που αυτομάτως θα επιμηκύνει τις λήξεις των ελληνικών ομολόγων σε περίπτωση που δεν επιτυγχάνονται οι απαραίτητοι ρυθμοί ανάπτυξης, έτσι όπως αυτοί περιγράφονται στις προβλέψεις του ESM» και ότι «υπάρχει μια συζήτηση, σε ό,τι αφορά το γαλλικό μηχανισμό, αν θα είναι απολύτως αυτόματος ή αν θα εξαρτάται από την επίτευξη δημοσιονομικών στόχων και όχι από την επίτευξη μεταρρυθμίσεων. Αυτή είναι μια συζήτηση, η οποία εξελίσσεται και προσπαθούμε να πετύχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top