Τι συμφωνήθηκε με τους δανειστές για εργασιακά και συλλογικές συμβάσεις

Όσα προβλέπει η 4η αξιολόγηση

Τι συμφωνήθηκε με τους δανειστές για εργασιακά

Συμφωνία επιτεύχθηκε στα θέματα αρμοδιότητας του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς για την ολοκλήρωση της 4ης αξιολόγησης.

Στα εργασιακά:

Αναφορικά με την επεκτασιμότητα των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, συμφωνήθηκε ο μηχανισμός μέτρησης της κάλυψης των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων. Οι κλαδικές συμβάσεις θα επεκτείνονται εφόσον οι επιχειρήσεις που υπογράφουν τη συλλογική σύμβαση απασχολούν το 51% των εργαζομένων του κλάδου, μέγεθος το οποίο θα πιστοποιείται μέσω της αξιοποίησης των στοιχείων του Π.Σ. “ΕΡΓΑΝΗ”. Ομοίως θα επεκτείνονται και οι διαιτητικές αποφάσεις που ισοδυναμούν με κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Η συμφωνία αυτή επισφραγίζει την επαναφορά από τον Αύγουστο του 2018 της αρχής της επεκτασιμότητας, η οποία θα επανισχύσει από κοινού με αυτήν την ευνοϊκότερης ρύθμισης όπως έχει ήδη νομοθετηθεί.

Αναφορικά με το καθεστώς μεσολάβησης και διαιτησίας, συμφωνήθηκε η ενίσχυση της διαδικασίας μεσολάβησης με παράλληλη διατήρηση του δικαιώματος μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία στην κατεύθυνση των όσων ίσχυαν υπό το καθεστώς του ν. 1876/90. Επίσης συμφωνήθηκε ότι η διαιτητική απόφαση θα πρέπει στο εξής να αιτιολογείται ειδικά και ως προς το στοιχείο της αγοραστικής δύναμης του μισθού, γεγονός το οποίο ενισχύει τη θέση των εργαζομένων.

Στην κοινωνική ασφάλιση:

Η συζήτηση αφορούσε αποκλειστικά την εφαρμογή της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, όπου διαπιστώθηκε ότι έχουν ολοκληρωθεί όλα τα προαπαιτούμενα.

Στην κοινωνική αλληλεγγύη:

Συμφωνήθηκαν οι παράμετροι για το επίδομα στέγασης, που θα δοθεί το 2019 σε πάνω από 1.300.000 πολίτες, για τη στήριξη των νέων ζευγαριών και των νοικοκυριών με παιδιά, και θα ξεκινάει από τα 70 ευρώ το μήνα.

H υλοποίηση του ΚΕΑ έχει κριθεί απολύτως επιτυχημένη και το πρόγραμμα παύει να αποτελεί αντικείμενο οποιασδήποτε παρακολούθησης από τους θεσμούς.

Το επιτυχημένο πιλοτικό πρόγραμμα αξιολόγησης αναπηρίας επεκτείνεται σε τουλάχιστον δύο ακόμη περιοχές (Θεσσαλονίκη, Πάτρα). Ταυτόχρονα, ο νέος τρόπος διαχείρισης των αιτημάτων σταδιακά επεκτείνεται σε όλη τη χώρα. Με τον ηλεκτρονικό φάκελο αναπηρίας, οι διαδικασίες εξέτασης στα ΚΕΠΑ απλοποιούνται και επιταχύνονται.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top