Ηχηρό «όχι» από την αντιπολίτευση για τη «Μακεδόνια του Ίλιντεν»

Ο Τσίπρας ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς για τις διαπραγματεύσεις

Όχι αντιπολίτευσης στο "Μακεδονία του Ίλιντεν"

Τους πολιτικούς αρχηγούς ενημέρωσε ο πρωθυπουργός για τις εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις με τα Σκόπια για να εισπράξει τέσσερα ηχηρά «όχι» για το «Δημοκρατία της Μακεδονίας του Ίλιντεν», που πρότειναν τα Σκόπια.

Κατά την ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών, ο πρωθυπουργός επανέλαβε την πάγια θέση της κυβέρνησης για αναζήτηση μιας βιώσιμης συμφωνίας, στην εθνική γραμμή της σύνθετης ονομασίας με ισχύ για όλες τις χρήσεις.

Τόνισε επίσης την απαραίτητη προϋπόθεση για Συνταγματική Αναθεώρηση στη γείτονα, η οποία θα εξαλείψει κάθε μορφή αλυτρωτισμού, αλλά και την ανάγκη υλοποίησης της Συνταγματικής Αναθεώρησης ως βασική προϋπόθεση για ένταξη σε διεθνείς οργανισμούς.

Ο πρόεδρος της ΝΔ, Κ. Μητσοτάκης στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Α. Τσίπρα, όταν εκείνος του είπε ότι συζητά το συγκεκριμένο όνομα, χαρακτήρισε απαράδεκτη ακόμα και της συζήτηση.

Όπως είπε το όνομα αυτό συνδέεται ιστορικά και ευθέως με την επιδίωξη δημιουργίας «μακεδονικού» έθνους και κράτους που περιλαμβάνει τη Θεσσαλονίκη και φτάνει μέχρι το Αιγαίο.

«Οποιαδήποτε αναφορά του Ίλιντεν στο όνομα της γειτονικής χώρας όχι μόνον δεν θέτει τέλος στον αλυτρωτισμό των Σκοπίων, αλλά αντιθέτως τον επιβεβαιώνει και τον ενισχύει. Γι’ αυτό είναι απαράδεκτο ακόμη και να τίθεται προς συζήτηση», φέρεται να είπε στον πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκης.

Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός επικοινώνησε με την Φώφη Γεννηματά, η οποία χαρακτήρισε την πρόταση της κυβέρνησης Ζάεφ ως την επιτομή του αλυτρωτισμού, τονίζοντας την ανάγκη για να υπάρξει μια ολοκληρωμένη συμφωνία πακέτο, με σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, για όλες τις χρήσεις, συνταγματική αναθεώρηση και απάλειψη των αλυτρωτικών αναφορών. 

Ο πρωθυπουργός φέρεται να της είπε πως η κυβέρνηση δεν έχει δεχθεί τη συγκεκριμένη ονομασία και ότι για τον ίδιο αυτό που προέχει είναι οι προϋποθέσεις (erga omnes- Σύνταγμα) και όχι το όνομα. 

Και ο Σταύρος Θεοδωράκης εξέφρασε στον Αλέξη Τσίπρα τις επιφυλάξεις του για την ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας του Ίλιντεν, σημειώνοντας ότι η στάση που θα κρατήσει θα εξαρτηθεί από το πώς θα διαμορφωθεί η τελική πρόταση.

Τέλος ένα ακόμα «όχι», εισέπραξε ο πρωθυπουργός και κατά την τηλεφωνική του επικοινωνία με τον Γενικό Γραμματέα του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπα, ενώ ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Β. Λεβέντης επανέλαβε ότι πάγια θέση του κόμματός του είναι η μη χρήση του όρου Μακεδονία.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top