Τσίπρας: Στόχος συμφωνία με τα Σκόπια μέχρι τα τέλη Ιουνίου

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι υπάρχουν ακόμα πολλά να γίνουν - Γιατί για πρώτη φορά επαίνεσε τον Μητσοτάκη

«Με τον ομόλογό μου της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, είχαμε την ευκαιρία να κάνουμε ουσιαστικές συζητήσεις. Έχουμε διανύσει μεγάλο μέρος της απόστασης αλλά υπάρχουν ακόμα πολλά να γίνουν. Εξετάζουμε βήμα-βήμα όλες τις λεπτομέρειες» τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρα,  κατά τη συνέντευξη Τύπου μετά  τη Σύνοδο ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων, σχετικά με τη σημερινή του συνάντηση με τον Σκοπιανό ομόλογό του και το αν επιτεύχθηκε πρόοδος στις συνομιλίες για το όνομα της γειτονικής χώρας.  

Στα αξιοσημείωτα ότι ο κ. Τσίπρας χαιρέτισε τη χθεσινή δήλωση του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη, σχετικά με τις προϋποθέσεις για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ. O πρωθυπουργός δήλωσε ακόμη  ότι είναι έτοιμος να ενημερώσει τα πολιτικά κόμματα για την πορεία των διαπραγματεύσεων, αλλά πρόσθεσε ότι δεν είναι ώρα για σύγκληση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών.   

Όπως μεταδίδει ο απεσταλμένος του Star Θάνος Αθανασίου ο κ. Τσίπρας δήλωσε επίσης ότι  «δεν είμαστε ακόμα σε θέση να πούμε ότι έχουμε συμφωνία» αλλά  η  κοινή επιδίωξη είναι να υπάρξει αποτέλεσμα για πριν απο τη Σύνοδο Κορυφής 28-29 Ιουνίου και τη Σύνοδο των Ευρωπαίων ΥΠΕΞ, οπότε και  θα ληφθούν αποφάσεις».

Διαβάστε επίσης: Ζάεφ: Μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία με την Ελλάδα πριν τον Ιούνιο

Όσον αφορά την ίδια τη σύνοδο, ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι «ο ρόλος της ΕΕ στα Δυτικά Βαλκάνια είναι ιδιαίτερα σημαντικός για τη σταθερότητα και την ασφάλεια καθώς και η διατήρηση της ευρωπαϊκής προοπτικής της περιοχής».

«Η ανάκτηση και η αναβάθμιση του γεωπολιτικού και οικονομικού ρόλου της χώρας μας στην περιοχή, αποτελεί κεντρικό στόχο της Ελλάδας, καθώς εξέρχεται από τη μνημονιακή εποχή. Αλλά και καθώς καταφέρνει να διαχειριστεί την κρίση των προσφυγικών ροών, είναι μια τεράστια ευρωπαϊκή πρόκληση» δήλωσε ακόμη ο Έλληνας πρωθυπουργός.   

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και σε…  ξενύχτι χθες το βράδυ για να βρεθεί λύση. «Είχαμε συζήτησε σε φιλικό και  χαλαρό κλίμα χθες το βράδυ σχεδόν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.      

Σχετικά με το όνομα και αν αυτό θα είναι «Άνω Μακεδονία» απάντησε ότι υπάρχουν διάφορες προτάσεις στο τραπέζι. «Ψάχνουμε να βρούμε λύσεις που δεν θα αλλοιώνουν κόκκινες γραμμές. Ακόμη και η ονομασία που θα πρέπει να διαχωρίζεται η ελληνική Μακεδονία από την νέα χώρα που δημιουργήθηκε είναι κρίσιμο θέμα», αλλά συμπλήρωσε ότι   «ούτε το όνομα έχει κλειδώσει».

«Αισθανόμαστε πίεση ιστορικής ευθύνης και όχι πίεση χρόνου» τόνισε ο πρωθυπουργός

Για την έξοδο από τα μνημόνια και το χρέος

Όσον αφορά το ζήτημα του χρέους ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την προσδοκία ότι τελικά θα υπάρξει κάποιος συμβιβασμός στην Ευρωπαϊκή Ένωση για το ζήτημα του ελληνικού χρέους, όπως συμβαίνει πάντοτε στην Ε.Ε., αλλά συμπλήρωσε ότι «το θέμα είναι αυτός ο συμβιβασμός να είναι προωθητικός, προς όφελος των ελληνικών συμφερόντων και της Ε.Ε. στο σύνολο της».

«Η επιτυχία της Ελλάδας είναι και επιτυχία της Ευρώπης»,  υποστήριξε ακόμα  ο πρωθυπουργός, για την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018, ενώ   δήλωσε ότι ακόμα και το ΔΝΤ θέλει να καρπωθεί αυτή την επιτυχία.

Όπως επίσης ανέφερε, το ζήτημα της διευθέτησης του ελληνικού χρέους συζητήθηκε και  στις συναντήσεις που είχε με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ και τον Πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

Δείτε στο video τι απάντησε ο πρωθυπουργός στην ερώτηση του Θάνου Αθανασίου.

 

 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top