«Τελεσίγραφο» ΔΝΤ σε Ευρώπη για το ελληνικό χρέος: Έχετε διορία ως το Eurogroup!

Ψαλιδόπουλος: Διαφορετικά δε θα ενεργοποιηθεί το πρόγραμμα

Άτυπο «τελεσίγραφο» στους Ευρωπαίους μέχρι το Eurogroup της ερχόμενης Πέμπτης, όσον αφορά τα μέτρα για το ελληνικό χρέος, δίνει το (Διεθνές Νομισματικό Ταμείο) ΔΝΤ.

Όπως τόνισε ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Ταμείο, Μιχάλης Ψαλιδόπουλος, μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, «το Eurogroup της επόμενης εβδομάδας, είναι η τελευταία ευκαιρία για να πουν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί τα μέτρα για το χρέος», προκειμένου να ενεργοποιηθεί το πρόγραμμα που είχε εγκρίνει το ΔΝΤ κατ' αρχήν τον Ιούλιο του 2017.

* Ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ, Μιχάλης Ψαλιδόπουλος

«Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί καλούνται να ποσοτικοποιήσουν τα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους ώστε να γίνει μακροχρόνια βιώσιμο» εξήγησε ο ίδιος, τονίζοντας πως το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο μέχρι το 2030 αλλά «μετά το 2030 υπερτερούν οι αρνητικοί παράγοντες και γι΄ αυτό χαρακτηρίζεται ως μη βιώσιμο».

Σύμφωνα με τον κ. Ψαλιδόπουλο, εάν δοθεί «θετικό σήμα» από τους Ευρωπαίους, τότε «θα ενεργοποιηθεί η συμμετοχή του ταμείου». Μάλιστα, τόνισε πως το 2017 είχε θέσει δύο προϋποθέσεις: την προώθηση μεταρρυθμίσεων από την Ελλάδα («δεν μπαίνει θέμα εκεί», είπε) και τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα, όπως τόνισε, θα λήξει στις 30 Αυγούστου, δηλαδή 10 ημέρες μετά τη λήξη του προγράμματος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM).

Σε κάθε περίπτωση ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ, είπε πως και να μην ενεργοποιηθεί το πρόγραμμα, το Ταμείο δεν θα αποχωρήσει από την Ελλάδα.

«Το Ταμείο θα είναι παρών καθώς δεν είναι οργανισμός που δρα ανεξάρτητα από την θέληση των μελών του. Τα μέλη του καθορίζουν την στάση του. Το Ταμείο συμμετέχει ως τεχνικός σύμβουλος στο πρόγραμμα του ESM (Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας) και γι αυτό βρίσκομαι στην Ελλάδα», υπογράμμισε.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top