Ιρλανδικό μοντέλο με "κούρεμα" στεγαστικών δανείων

Tσίπρας: «Από τις θυσίες των πολλών πάμε στο δίκαιο των πολλών»

Με  νέο βίντεο «ήταν δίκαιο έγινε πράξη»  και  με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να λέει ότι «από τις θυσίες των πολλών, πάμε στις ανάγκες, στο δίκαιο των πολλών»  το Μέγαρο Μαξίμου θέλει να δείξει την επιστροφή της χώρας στην κανονικότητα. «Τώρα μας ακούνε, μας αναγνωρίζουν, μας σέβονται» υποστηρίζει μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός.

 Ωστόσο,  για τη μετάβαση στη μεταμνημονιακή περίοδο, υπάρχουν ακόμα σκιές και αγκάθια, όπως αυτό των "κόκκινων" δανείων.

Οι πλειστηριασμοί προχωρούν αλλά δεν φτάνουν. Οι τράπεζες εξετάζουν νέο σενάριο, με βάση το μοντέλο που εφαρμόζεται με ιδιαίτερη επιτυχία στην Ιρλανδία. Αυτό προβλέπει κατ΄ αρχάς το «σπάσιμο» (split) του κόκκινου στεγαστικού δανείου στα δύο. Το μέρος του δανείου που χαρακτηρίζεται μη βιώσιμο, δηλαδή είναι πέρα από τις δυνατότητές του οφειλέτη, "παγώνει" και εφόσον ο δανειολήπτης αποπληρώνει το μέρος του δανείου που ανταποκρίνεται στα εισοδήματα του, θεωρείται ότι εξοφλά την τράπεζα, η οποία διαγράφει το υπόλοιπο δάνειο.

Ένα δεύτερο μεγάλο αγκάθι είναι το χρέος,  για το οποίο η σύγκρουση Βερολίνου- ΔΝΤ είναι μετωπική. Δεν αποκλείεται τελικά το Ταμείο να αποχωρήσει. Το καλό σε αυτήν την περίπτωση είναι ότι θα αρθεί η πίεση για τις μειώσεις σε συντάξεις και αφορολόγητο. Το κακό είναι ότι οι αγορές θα πάρουν αρνητικό σήμα για τη βιωσιμότητα του χρέους.

Διαβάστε επίσης: Επιμένουν στο ΥΠΟΙΚ για συμφωνία με τους εταίρους μέχρι 21 Ιουνίου

Q Δημήτρης Τζανακόπουλος δήλωσε στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών  ότι «εάν δεν θέλει να συμμετάσχει δεν μας επηρεάζει».

Οι δανειστές πιέζουν για προληπτική γραμμή αλλά ο υπουργός Οικονομικών απέρριψε τα σενάρια, τονίζοντας ότι έτσι δεν πρόκειται να αναβαθμιστούν τα ελληνικά ομόλογα.

 

 

 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top