Ένας στους τέσσερις μη μισθωτούς δεν κατέβαλε εισφορές

ΕΦΚΑ: Στο 65,5% έφθασε η εισπραξιμότητα

Ένας στους τέσσερις μη μισθωτούς δεν κατέβαλε εισφορές

Τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν χιλιάδες μη μισθωτοί δείχνουν τα στοιχεία του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) από την εκκαθάριση των εισφορών του 2017.

Όπως προκύπτει, ένας στους τέσσερις μη μισθωτούς (25,6%) δεν κατέβαλε εισφορές στον ΕΦΚΑ, ενώ περίπου ίδιο είναι το ποσοστό (22,1%) όσων έχουν κάνει μερικές καταβολές.

Διαβάστε ακόμη: Διπλές εισφορές θα πληρώσουν τον Μάιο χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες

Συνολικά, δηλαδή, το 47,7% αυτών που πήραν τα ειδοποιητήρια του ΕΦΚΑ με την εκκαθάριση των ασφαλιστικών εισφορών του 2017 έχει χρεωστικό υπόλοιπο.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, το πλεόνασμα του ΕΦΚΑ δεν προήλθε από την επιβολή δήθεν εξοντωτικών εισφορών στους ελεύθερους επαγγελματίες, στους αυτοαπασχολούμενους και στους αγρότες.

Όπως επισημαίνουν, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η εισπραξιμότητα άγγιξε το 65%, σε αντίθεση με το παλαιόπ καθεσώς που δεν υπερέβαινε το 53%.

«Η εκκαθάριση των εισφορών του 2017 των μη μισθωτών από τον ΕΦΚΑ και την ΗΔΙΚΑ με το νέο σύστημα υπολογισμού καταρρίπτει το “αφήγημα” ότι οι νέες εισφορές, με βάση το πραγματικό εισόδημα, προκάλεσαν εκτεταμένη απόκρυψη εισοδημάτων» αναφέρεται χαρακτηριστικά σε ανακοίνωση του υπουργείου.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top