Ρέγκλινγκ: Το 2015 έφερε την Ελλάδα πάλι στην ύφεση και κοντά στο Grexit

Ο επικεφαλής του ESM κάνει λόγο για εντυπωσιακές προσπάθειες προσαρμογής από τη χώρα μας

Ρέγκλινγκ: Η Ελλάδα γλιτώνει 10 δισ. το χρόνο από τα δάνε

«Συνολικά η Ελλάδα έχει σήμερα πίσω της εντυπωσιακές προσπάθειες προσαρμογής. Το έλλειμμα του προϋπολογισμού κατά την έναρξη της κρίσης το 2009 βρισκόταν πάνω από το 15% του ΑΕΠ. Εδώ και δύο χρόνια η χώρα παράγει δημοσιονομικό πλεόνασμα. Μια τέτοια επιτυχία είναι δυνατή μόνο με βαθιές μεταρρυθμίσεις».

Αυτό δήλωσε ο Κλάους Ρέγκλινγκ σε εκδήλωση στο Άαχεν της Γερμανίας, χαιρετώντας την αναπτυξιακή στρατηγική της χώρας μας.

«Εάν η κυβέρνηση στην Αθήνα εφαρμόσει όλες τις εναπομείνασες μεταρρυθμίσεις αποφασιστικά, μπορεί η Ελλάδα να βγει επιτυχώς από το πρόγραμμα του ΕΜΣ τον Αύγουστο του 2018» είπε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ – ESM).

Ο Ρέγκλινγκ είπε πως οι αποφάσεις για πιθανή ελάφρυνση του χρέους θα ληφθούν μετά την τελευταία εκταμίευση στην Ελλάδα από τον ΕΜΣ. Αυτό θα μπορούσε να είναι, όπως εξήγησε, μακρότεροι χρόνοι αποπληρωμής των δανείων.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα δάνεια από τον μηχανισμό σταθερότητας «οδηγούν κάθε χρόνο σε εξοικονόμηση για τον ελληνικό προϋπολογισμό σχεδόν 10 δισεκατομμυρίων ευρώ». Όπως είπε, ο ΕΜΣ έχει εκταμιεύσει 187 δισεκατομμύρια ευρώ σε δάνεια, που ισοδυναμούν με περίπου το 100% του ελληνικού ΑΕΠ και πάνω από το 50% των δημοσίων χρεών της χώρας. 

Ο Ρέγκλινγκ ήταν κατηγορηματικός ως προς το αν η Ελλάδα θα μπορέσει ποτέ να ξεπληρώσει όλα αυτά τα δάνεια: «Ναι! Δεκαετίες εμπειρίας με παρόμοιες δύσκολες περιπτώσεις δείχνουν ότι οικονομίες οι οποίες έχουν ασθενήσει λόγω κρίσης μπορούν να αποπληρώσουν πλήρως τα δάνεια διάσωσης, εάν οι υποχρεώσεις αποπληρωμής χρονικά επιμηκυνθούν χρονικά αρκετά και δεν υπερβαίνουν σε σχέση με την οικονομική επίδοση το όριο του 15-20%».

Τέλος, αναφέρθηκε στο πρώτο εξάμηνο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με τον Γιάνη Βαρουφάκη στο υπουργείο Οικονομικών, λέγοντας πως έφερε το Grexit στο προσκήνιο: «Η κυβέρνηση το πρώτο εξάμηνο του 2015 προχωρούσε με τον τότε υπουργό Οικονομικών κ. Βαρουφάκη στη λάθος κατεύθυνση: σημαντικές μεταρρυθμίσεις ανακλήθηκαν και κατεβλήθη προσπάθεια να σταματήσει το συμφωνηθέν μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα. Ως αποτέλεσμα, έπεσε η ελληνική οικονομία και πάλι σε ύφεση. Το "Grexit" ξαφνικά έγινε ρεαλιστικό σενάριο. Η Τράπεζα της Ελλάδος εκτιμά ότι αυτός ο λάθος δρόμος κόστισε στην Ελλάδα 86 δισεκατομμύρια ευρώ. Κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2015, όμως, η κυβέρνηση επέστρεψε στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων».

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top