"Σπάει" στα τρία η Β΄Αθηνών και στα δύο η εκλογική περιφέρεια Αττικής;

ΝΔ: Δεν συζητάμε για απλή αναλογική - Πρώτη ανάρτηση 16.40

Σχέδιο κατάτμησης Β΄Αθηνών και αλλαγών σε εκλογικό νόμο

Άνοιξε πάλι η συζήτηση για κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών όπως η Β΄Αθήνας και η εκλογική περιφέρεια Αττικής (πρώην υπόλοιπο Αττικής) μετά από δημοσίευμα της εφημερίδας «Η Αυγή» και δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών.          

«Υπάρχει η βούληση της κυβέρνησης. Εδώ και καιρό έχει ανοίξει αυτή η συζήτηση -εννοώ ακόμη και πριν από την εκλογική αναμέτρηση του Σεπτέμβρη του 2015 ή του Γενάρη του 2015- ότι η Β΄ Περιφέρεια της Αθήνας είναι μια γιγαντιαία Περιφέρεια, η οποία ευνοεί ειδικές σχέσεις των υποψηφίων με τα ΜΜΕ και ότι απομακρύνει τους εκλογείς από τους αντιπροσώπους τους. Και γι’ αυτό ακριβώς τον λόγο είναι δημοκρατική ανάγκη μια πιθανή κατάτμησή της, έτσι ώστε να διαμορφωθεί μια καλύτερη συνθήκη αντιπροσώπευσης, μια πιο δημοκρατική συνθήκη» δήλωσε ο υπουργός  Επικρατείας και  κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Ραδιόφωνο 247», συσχετίζοντας το ζήτημα και μια νέα πρόταση για την καθιέρωση της απλής αναλογικής.      

O κ. Τζανακόπουλος διευκρίνισε όμως σχετικά με την απλή αναλογική  ότι «αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει τέτοια απόφαση από τη μεριά της κυβέρνησης. Εμείς καταθέσαμε την πρότασή μας για την απλή αναλογική, πριν από περίπου ενάμισι χρόνο, αν δεν κάνω λάθος. Πολιτικές δυνάμεις τοποθετήθηκαν. Αυτή τη στιγμή, τουλάχιστον με δική μας πρωτοβουλία, δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα. Δεν τίθεται θέμα να ανοίξει ξανά η συζήτηση για τον εκλογικό νόμο» μεταφέροντας εμμέσως πλην σαφώς την  πίεση από την πλευρά της κυβέρνησης προς την κ. Γενννηματά για ένα τέτοιο ενδεχόμενο.   

Εντύπωση  προκαλεί την ίδια ώρα ότι ο αρμόδιος  υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης  σε αντίθεση με τον κ. Τζανακόπουλο δεν απέκλεισε το ενεχόμενο να τεθεί εκ νέου ζήτημα απλής αναλογικής  δηλώνντας από την πλευρά του : «Εμείς έχουμε πει ότι αν έχουν διαμορφωθεί οι όροι που θα οδηγήσουν σε επανατοποθέτηση των κομμάτων που δεν την είχαν υποστηρίξει (την απλή αναλογική), πολύ ευχαρίστως να την επαναφέρουμε». Όπως πρόσθεσε, «τότε είχαν τεθεί και κάποιες άλλες προϋποθέσεις –ήταν το σπάσιμο της Β’ Αθήνας- μακάρι  να μπορεί να εφαρμοστεί  στις επόμενες εκλογές διασφαλίζοντας 200 ψήφους».

Η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Mαρία Σπυράκη πάντως δήλωσε στο ΘΕΜΑ 104,6 ότι η ΝΔ  δεν μπορεί  να μπει  σε μια συζήτηση για τον εκλογικό νόμο που βασικό της άξονα έχει την καθιέρωση της απλής αναλογικήςΤο μεγαλύτερο ζήτημα για την  εικόνα της Ελλάδας σήμερα είναι η αβεβαιότητα, είναι η διαρκής καλλιεργούμενη αβεβαιότητα εν όψει των εκλογικών αναμετρήσεων»  δήλωσε η κ. Σπυράκη η οποία πρόσθεσε:  «Για αυτό και η ΝΔ διαβεβαιώνει σε όλους τους τόνους και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό ότι θα αλλάξει την επόμενη μέρα τον εκλογικό νόμο».

«Πρέπει να γίνει η κατάτμησή τους, ούτως ώστε να σταματήσει να λειτουργεί ένα σύστημα διαπλοκής, το οποίο λειτουργεί όταν υπάρχουν τέτοιες τεράστιες εκλογικές περιφέρειες», δήλωσε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του Κινήματος Αλλαγής, Θανάσης Θεοχαρόπουλος στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού - Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων "Πρακτορείο 104,9 FM", ζητώντας παράλληλα «ο ΣΥΡΙΖΑ να φέρει αυτοτελώς αυτή τη ρύθμιση της κατάτμησης».

Αντίθετος με την κατάτμηση της Β' Αθήνας δήλωσε, μιλώντας στο ραδιόφωνο του «Πρώτου Θέματος» ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, εξηγώντας ότι «το σπάσιμο της μεγαλύτερης εκλογικής περιφέρειας της Ελλάδας είναι προεκλογικό τερτίπι του ΣΥΡΙΖΑ» και υποστηρίζοντας ότι «αν έρθει το θέμα στη Βουλή από την κυβέρνηση, το κόμμα του θα καταψηφίσει τη σχετική ρύθμιση».

Για το σχέδιο κατάτμησης της Β’ Αθηνών, ο Γραμματέας Κοινοβουλευτικού Έργου και βουλευτής Αττικής του Ποταμιού, Γιώργος Μαυρωτάς, δήλωσε: «Το σπάσιμο των μεγάλων περιφερειών είναι μία πρόταση, που είχε κάνει το Ποτάμι κατά τη διάρκεια της συζήτησης του εκλογικού νόμου και τότε ο ΣΥΡΙΖΑ την είχε απορρίψει μετά βδελυγμίας. Τώρα, όψιμα το ξαναθυμήθηκε και το ερώτημα είναι, γιατί άραγε;».

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top