CNBC: Γιατί το θέμα του ελληνικού χρέους είναι κρίσιμο για το μέλλον της Ευρώπης

Τονίζει πως θα αποτελέσει «πιλότο» για το μέλλον

CNBC: Κρίσιμο για το μέλλον της Ευρώπης το ελληνικό χρέος

Την εκτίμηση πως το σχέδιο για το ελληνικό χρέος θα αποτελέσει «πιλότο» για ανάλογες μελλοντικές περιπτώσεις στην Ευρώπη εκφράζει το CNBC.

«H τελική συμφωνία για το ελληνικό χρέος θα αποτελέσει για πολλούς σε ολόκληρη την Ευρώπη τον καθρέφτη του τρόπου, με τον οποίο τα πλουσιότερα ευρωπαϊκά έθνη μεταχειρίζονται τα λιγότερο τυχερά από τα μέλη της Ένωσης» αναφέρει χαρακτηριστικά το αμερικανικό δίκτυο.

«Το ζήτημα του ελληνικού χρέους δεν κάνει πλέον πηχυαίους τίτλους, για τους Έλληνες που έχουν υποστεί χρόνια περικοπών και διεθνών αντιδράσεων, αλλά το θέμα παραμένει σημαντικό. Και το ίδιο ισχύει και για μια “στρατιά Ευρωπαίων γραφειοκρατών και πολιτικών”, που τώρα καλούνται να κλείσουν ό,τι πολλοί θεωρούν ότι υπήρξε το πιο τρομακτικό κεφάλαιο της οικονομικής ιστορίας της σύγχρονης Ευρώπης» σημειώνει το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο.

Όπως εξηγεί, ήρθε η ώρα πλέον που οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα πρέπει να συμφωνήσουν σχετικά με τον τρόπο μείωσης, καθυστέρησης ή επανυπολογισμού του χρέους της Ελλάδας.

Η πρόταση της Γαλλίας είναι ένας «μηχανισμός αναπτυξιακής προσαρμογής» που θα συνδέει αυτόματα τις μελλοντικές αποπληρωμές του χρέους με τη σχετική οικονομική επιτυχία της Ελλάδας. Δηλαδή, η Ελλάδα θα καταβάλλει μεγαλύτερες δόσεις αν η οικονομία της αναπτύσσεται ταχύτερα και θα μειώνει τις δόσεις εάν επιβραδύνεται.

Ωστόσο, σύμφωνα με το CNBC απέναντι στο γαλλικό σχέδιο είναι η επιθυμία χωρών όπως η Γερμανία, οι Κάτω Χώρες, η Φινλανδία και η Αυστρία να διατηρήσουν έναν βαθμό ελέγχου στις αποπληρωμές της Ελλάδας.

«Η άποψη που υποστηρίζεται στο Βερολίνο είναι ότι μια τέτοια προσέγγιση θα αναγκάσει τους Έλληνες να συνεχίσουν τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και τα μέτρα λιτότητας που βοήθησαν να μετατραπεί σε πλεόνασμα το 15% έλλειμμα του 2009», καταλήγει το αμερικανικό δίκτυο.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top