Σκληρή γραμμή από Γερμανία για το χρέος

Στη «γραμμή Σόιμπλε» και ο Σολτς: Ελάφρυνση μόνο με μεταρρυθμίσεις

Σκληρή γραμμή και αυστηροί όροι από Γερμανία για χρέος

Αντίθετος με τη γαλλική πρόταση για το ελληνικό χρέος, η οποία προβλέπει σύνδεσή του με το ρυθμό ανάπτυξης, είναι ο Όλαφ Σολτς.

Όπως αποκαλύπτει η Handelsblatt, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών έχει ετοιμάσει ένα σχετικό έγγραφο για το Eurogroup στη Σόφια.

Σε αυτό υπογραμμίζει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να λάβει έναν μηχανισμό ελάφρυνσης χρέους μόνο υπό αυστηρές προϋποθέσεις και όρους.

«Η ασθενής ανάπτυξη δεν θα δίνει αυτόματα το δικαίωμα στην Ελλάδα να μειώσει τις πληρωμές για την εξυπηρέτηση του χρέους της», ξεκαθαρίζει το έγγραφο, αναφερόμενο στη λεγόμενη γαλλική πρόταση, που συνδέει την ελάφρυνση του χρέους με τον ρυθμό ανάπτυξης.

Η Γερμανία θέλει, προφανώς, να διασφαλίσει ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να τηρεί τις μνημονιακές δεσμεύσεις της και να ασκεί συνετή δημοσιονομική πολιτική και μετά το μνημόνιο και βλέπει τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους σαν ένα μέσο άσκησης πίεσης για να πετύχει αυτόν τον στόχο

«Ο μηχανισμός μπορεί να ενεργοποιηθεί και να συνεχίσει να λειτουργεί εφόσον, κατά τις τακτικές αξιολογήσεις, η Ελλάδα τηρεί τις μεταπρογραμματικές δεσμεύσεις της, όπως αυτές που προκύπτουν από τους ευρωπαϊκούς δημοσιονομικούς κανόνες» τονίζεται στο έγγραφο.

Μάλιστα, στο έγγραφο του Γερμανού ΥΠΟΙΚ γίνεται λόγος και για «αυτόματο φρένο» στα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, σε περίπτωση που η πολιτική που θα εφαρμόζεται στην Ελλάδα ξεφύγει από τον έλεγχο.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top