Συνέλαβαν στέλεχος των Οικολόγων για... σαπούνι και χυλοπίτες κάνναβης

Στο λιμάνι των Χανίων – Τα προϊόντα ήταν νόμιμα αλλά… τα μύρισε ο σκύλος!

Σε μπελάδες μπήκε το στέλεχος των Οικολόγων Πράσινων, Σεραφείμ Κανδύλας, ο οποίος συνελήφθη στα Χανιά για κατοχή ναρκωτικών ουσιών επειδή είχε στις αποσκευές του… σαπούνια από κάνναβη.

Ο κ. Κανδύλας αποτελεί ιδρυτικό στέλεχος «Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης» (ΚΟΙΝΣΕΠ) KannaBio, η οποία παράγει προϊόντα βιομηχανικής κάνναβης. Πρόκειται για το είδος της κάνναβης που από το 2013 έχει εξαιρεθεί από τις ναρκωτικές ουσίες, με αποτέλεσμα να κυκλοφορούν νόμιμα και ευρέως στην ελληνική αγορά διατροφικά προϊόντα κάνναβης είδους Cannabis Sativa L.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο νόμος 4139/2013, στις εξαρτησιογόνες ουσίες δεν περιλαμβάνονται τα ακατέργαστα συγκομιζόμενα προϊόντα που προκύπτουν από την καλλιέργεια ποικιλιών κάνναβης του είδους Cannabis Sativa L χαμηλής περιεκτικότητας σε τετραϋδροκανναβινόλη (THC) και συγκεκριμένα μέχρι 0,2%.

 
INFO: Η Τετραϋδροκανναβινόλη (THC) είναι η κύρια ψυχότροπος ουσία του φυτού κάνναβη. Είναι έντονα ψυχοενεργή και μπορεί ακόμη και σε μικρή ποσότητα να είναι μεθυστική (τοξική). Εν τούτοις, η Τετραϋδροκανναβινόλη (THC) έχει επιθυμητές ιατρικές εφαρμογές κι έχει αποδειχθεί ότι είναι αποτελεσματική ως και μία αποτελεσματική μορφή θεραπείας για τα συμπτώματα των «σοβαρών» ασθενειών.
 
Πηγή: θεραπευτικη-κανναβη.com.gr
 

Την προηγούμενη Τετάρτη, 18 Απριλίου, ο κ. Κανδύλας επιστρέφοντας στην Κρήτη από την έδρα της επιχείρησης στον Βόλο, είχε μαζί του μισό κιλό αλεύρι κάνναβης και τρία σαπούνια από κάνναβη. Προϊόντα που είναι νόμιμα και παράγονται από την επιχείρηση, βάσει του νόμου 4139/2013.

Μετά από έλεγχο, συνελήφθη για κατοχή ναρκωτικών ουσιών και έγινε έλεγχος στο σπίτι του, όπου βρέθηκαν έλαιο κάνναβης, κρέμα κάνναβης, χυλοπίτες κάνναβης και αφέψημα κάνναβης. «Όλα νόμιμα και όλα με τα παραστατικά τους» εξηγεί ο ίδιος στο star.gr.

 

Tα προϊόντα κατασχέθηκαν και ο ίδιος οδηγήθηκε στον εισαγγελέα, ο οποίος όρισε δικάσιμο στις 15 Οκτωβρίου.

«Ο σκύλος του λιμενικού δεν γνωρίζει φυσικά από νόμους» εξηγεί ο κ. Κανδύλας, ο οποίος τονίζει ότι πιθανόν να είναι σε θέση να μυρίζει ακόμη και την κάνναβη που είναι νόμιμη και περιέχει ποσοστό μόλις 0,2% σε τετραϋδροκανναβινόλη, την ψυχοτρόπο ουσία της κάνναβης.

«Ωστόσο, προσπάθησα να εξηγήσω στους λιμενικούς αλλά και στον εισαγγελέα ότι τα προϊόντα αυτά είναι καθ’ όλα νόμιμα προϊόντα κλωστικής κάνναβης και έχουν και τα παραστατικά που το αποδεικνύουν. Ζήτησα να γίνει ο οποιοσδήποτε έλεγχος, αν χρειάζεται, για να διαπιστωθεί» τονίζει ο ίδιος.

Μάλιστα, επισημαίνει ότι οι λιμενικές αρχές των Χανίων ήταν ενήμερες για την καλλιέργεια κλωστικής κάνναβης που έκανε στην περιοχή ο ίδιος το 2016.

«Θα ξεκινήσω με αίτηση ανάκλησης της κατάσχεσης όταν βγουν και οι αναλύσεις από το Γενικό Χημείο του Κράτους» σημειώνει ο κ. Κανδύλας.

Ο ίδιος, πάντως, δεν στέκεται στην ταλαιπωρία στην οποία θα υποβληθεί για να αποδείξει στο δικαστήριο ότι… δεν είναι ελέφαντας. Ωστόσο, προβληματίζεται κατά πόσο μπορούμε να μιλάμε για επενδύσεις εκατομμυρίων (στις οποίες έχουν αναφερθεί και κυβερνητικά στελέχη) σχετικά με την κάνναβη, όταν ο κάθε καλλιεργητής, επιχειρηματίας ή έμπορος θα κινδυνεύει με αυτόφωρο είτε εξαιτίας της έλλειψης ενημέρωσης των αρχών είτε από την απουσία σαφούς πλαισίου.

 

«Δυστυχώς τέτοια γεγονότα συμβάλλουν στην αναξιοπιστία» δηλώνει ο κ. Κανδύλας.

H… million dollar question εδώ είναι μία: πως θα αποφευχθούν, όμως, τέτοια περιστατικά και στο μέλλον και πως θα προστατευτεί ένας καλλιεργητής που τηρεί πιστά τον νόμο;

Αυτό μοιάζει να αποτελεί έναν (παράδοξο) γρίφο, καθώς τόσο η μία πλευρά όσο και η άλλη επικαλούνται αυτό ακριβώς: τον νόμο! Ο μεν για να δηλώσει αθώος, οι δε για να «απαγγείλουν» κατηγορίες.

Ίσως η λύση σε αυτόν τον γρίφο να έρθει μέσω της Κοινής Υπουργικής Απόφασης, που είναι στα «σκαριά» εδώ και μήνες, μετά και την ψήφιση του νόμου για την καλλιέργεια φαρμακευτικής κάνναβης.

H «ΚΑΝΝΑΒΙΟ ΚΟΙΝΣΕΠ», πάντως, σε καταγγελία που ανήρτησε στην ιστοσελίδα της μιλά για συκοφαντική δυσφήμιση λόγω άγνοιας. Παράλληλα, επισημαίνει ότι οι παραγωγοί εξακολουθούν να είναι εκτεθειμένοι απέναντι στον νόμο καθώς δεν υπάρχει ενημέρωση των αρμοδίων αρχών.

 

Το νομοθετικό πλαίσιο για την κάνναβη εν συντομία

Το 2013, ο νόμος 4139 (δείτε τον ΕΔΩ) περί εξαρτησιογώνων ουσιών εξαιρεί το είδος Cannabis Sativa L από τις ναρκωτικές ουσίες. Είναι η λεγόμενη βιομηχανική – κλωστική κάνναβη, η οποία έχει σχεδόν μηδαμινή (0,2%) περιεκτικότητα σε τετραϋδροκανναβινόλη.

Το 2016 δημοσιεύεται η Κοινή Υπουργική Απόφαση που καθιστά νόμιμη την καλλιέργεια της βιομηχανικής κάνναβης στην Ελλάδα.

Το 2018 γίνεται νόμιμη η καλλιέργεια της φαρμακευτικής κάνναβης στην Ελλάδα.

 
 

Πέτρος Κατσαβριάς

pkatsavrias@star.gr

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top