Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για την εκχώρηση μονάδων λιγνίτη της ΔΕΗ

Την ενίσχυση του ανταγωνισμού και τη μείωση της τιμής ως στόχο επικαλείται το υπουργείο Ενέργειας- Νέα ενημέρωση 19-4-18 16:33

Κατατέθηκε στη Βουλή το σχέδιο νόμου «Διαρθρωτικά μέτρα για την πρόσβαση στο λιγνίτη και το περαιτέρω άνοιγμα της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρισμού» με την οποία αποκτούν  δικαίωμα πρόσβασης σε μονάδες λιγνίτη, με την εκχώρησή τους από τη ΔΕΗ, ιδιώτες επενδυτές.       

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν μάλιστα να επισκεφτούν διαδραστικό χάρτη με το παραγωγικό δυναμικό της ΔΕΗ.

Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση «οι διατάξεις του παρόντος νόμου αναφέρονται στη δημιουργία δύο νέων από απόψεως στοιχείων ενεργητικού, παθητικού και ανθρώπινου δυναμικού, ανώνυμων εταιριών, με αρχικό μοναδικό μέτοχο τη ΔΕΗ Α.Ε. και κύριο σκοπό την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με χρήση λιγνίτη προς το σκοπό της αποεπένδυσης σχετικών περιουσιακών στοιχείων και δραστηριοτήτων της ΔΕΗ Α.Ε. κατόπιν διεθνούς πλειοδοτικού διαγωνισμού σε εκπλήρωση σχετικών δεσμεύσεων της Ελληνικής Δημοκρατίας προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για άμεση λήψη διαρθρωτικών μέτρων αποκατάστασης των δυσμενών για τον ανταγωνισμό συνεπειών στην χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρισμού λόγω της παρελθούσης προνομιακής πρόσβασης της ΔΕΗ Α.Ε. στα δημόσια κοιτάσματα λιγνίτη».

Επισημαίνεται ακόμη ότι «η δημιουργία τέτοιων επιχειρήσεων και η ισότιμη πρόσβαση σε όλες τις πηγές ενέργειας συνάδει και με το ευρωπαϊκό ζητούμενο για την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας με όρους ελεύθερου ανταγωνισμού. Περαιτέρω, αυξάνεται η εξωστρέφεια της ελληνικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για την συμμετοχή περισσότερων ισχυρών διεθνών παικτών στην ελληνική αγορά, την προσέλκυση επενδύσεων και τελικά τη μείωση των τιμών ενέργειας στον τελικό καταναλωτή ηλεκτρικής ενέργειας». 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top