Μήνυμα Τσίπρα για Σκοπιανό: Βασική προϋπόθεση η αλλαγή Συντάγματος

Προκαλεί με νέες δηλώσεις ο Ντιμιτρόφ: Οι Μακεδόνες πρέπει να είναι Μακεδόνες

Λίγες ώρες πριν την κρίσιμη συνάντηση στην Βιέννη μεταξύ του Νίκου Κοτζιά και του σκοπιανού ομολόγου του,  με τον ειδικό  απεσταλμένο του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, ο Αλέξης Τσίπρας έστειλε σαφές μήνυμα ότι βασική προϋπόθεση για την επίλυση είναι η αλλαγή του συντάγματος στην γειτονική χώρα.

«Θέλουμε μια λύση που θα αντέξει στο χρόνο και όχι μια λύση που θα διακινδυνεύει να καταρρεύσει πολύ σύντομα. Για αυτό και βάλαμε μεταξύ άλλων ως προϋπόθεση και την αλλαγή του Συντάγματος της γείτονος» είπε ο πρωθυπουργός στο περιφερειακό αναπτυξιακό συνέδριο Κεντρικής Μακεδονίας.

Κι ενώ ο πρωθυπουργός έθεσε τις κόκκινες γραμμές, ο υπουργός εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ο οποίος επισκέπτεται σήμερα και τα Τίρανα, θα συναντήσει για τέταρτη φορά τον σκοπιανό ομόλογο του σε γεύμα εργασίας απόψε το βράδυ στην Βιέννη.

Όμως, ο Νίκολα Ντιμιτρόφ σε χθεσινές του δηλώσεις σκλήρυνε τις θέσεις του λέγοντας ότι «οι Μακεδόνες πρέπει να είναι Μακεδόνες που μιλούν τη μακεδονική γλώσσα. Το ότι έχουμε πει δημόσια ότι αποδεχόμαστε έναν γεωγραφικό προσδιορισμό δεν είναι χωρίς όρους». 

Αύριο, εξάλλου, είναι η συνάντηση με τον διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, καθώς πιέζουν και τα χρονικά πλαίσια αφού η συμφωνία πρέπει να κλείσει την άνοιξη πριν από την σύνοδο του ΝΑΤΟ το καλοκαίρι.  

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top