«Θα υπερασπιστούμε τα νησιά μας» διεμήνυσε ο Παυλόπουλος από τον Ναύσταθμο της Σαλαμίνας

Επίσκεψη υψηλού συμβολισμού

Ηχηρό μήνυμα προς την Τουρκία

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος βρέθηκε σήμερα στον Ναύσταθμο της Σαλαμίνας, όπου διαπίστωσε το αξιόμαχο και την ετοιμότητα του Πολεμικού Ναυτικού της χώρας και έστειλε ηχηρό μήνυμα προς την Τουρκία.

 

«'Οσοι ανακαλύπτουν «γκρίζες ζώνες» έχουν άγνοια του διεθνούς δικαίου», είπε στο χαρακτηριστικότερο σημείο της ομιλίας του ο κ. Παυλόπουλος, λέγοντας σε αυστηρό τόνο στη γείτονα ότι η μόνη διαφορά που υπάρχει είναι η οριοθέτηση της νησιωτικής υφαλοκρηπίδας».

«Είμαστε εδώ για να συνυπάρξουμε ειρηνικά. Να συνδημιουργήσουμε. Να οδηγήσουμε τη φίλη και γείτονα Τουρκία στην Ευρώπη. Εκεί πιστεύουμε ότι ανήκει. Οφείλει όμως να σέβεται το Διεθνές Δίκαιο. Η Συνθήκη της Λωζάνης δεν επικαιροποιείται, ούτε αναθεωρείται και κυρίως δεν έχει ανάγκη ερμηνείας και ούτε αφήνει ίχνος γκρίζας ζώνης Όσοι το κάνουν, το κάνουν από πρόθεση αμφισβήτησης του Διεθνούς Δικαίου ή από άγνοια».

 

Τέλος αναφέρθηκε και στη Συνθήκη Ειρήνης των Παρισίων με την οποία ενσωματώθηκαν τα Δωδεκάνησα στην Ελλάδα, υπενθυμίζοντας και πάλι στην Τουρκία ότι δεν αποτελούν συμβαλλόμενο μέρος της.

«Κατά τούτο ούτε αντλεί δικαιώματα, ούτε έχει δικαιώματα παρέμβασης και οφείλει να την τηρεί ως συνθήκη μεταξύ άλλων. Η συνθήκη ορίζει ότι η κυριαρχία της Ελλάδος στα Δωδεκάνησα είναι πλήρης. Τα Δωδεκάνησα ενσωματώθηκαν στο σύνολό τους και απαριθμούνται ονομαστικά, μαζί με  την ενσωμάτωση και των παρακείμενων νησίδων» εξήγησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top