"Ακριβό μου ακίνητο": Μόνο Γαλλία - Ηνωμένο Βασίλειο έχουν βαρύτερη φορολογία!

Πονοκέφαλος η αύξηση των φόρων στα ακίνητα την ίδια ώρα που δίνει έμφαση στις επενδύσεις ο Τσίπρας

Με φόντο το πράσινο φως από τον ESM για τη δόση των 5,7 δισ ευρώ και το ενδεχόμενο η συνολική συμφωνία με τους δανειστές να επιτευχθεί λίγο αργότερα από το Eurogroup του Ιουνίου, ο Αλέξης Τσίπρας υποδέχθηκε τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης και ενημερώθηκε για την πρόθεση της Τράπεζας να ανοίξει τη βεντάλια της δραστηριότητας της σε περισσότερους τομείς της ελληνικής οικονομίας.

ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΟΣ ΣΤΟ ΥΠΟΙΚ ΑΠΟ ΤΟ ΝΤΟΜΙΝΟ ΑΥΞΗΣΕΩΝ ΣΕ 19 ΦΟΡΟΥΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΛΟΓΩ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΩΝ ΑΞΙΩΝ

Την ίδια ώρα,  το Υπουργείο Οικονομικών βλέπει να παίρνει  ανάσα από τα φορολογικά έσοδα, που ξεπέρασαν το στόχο του διμήνου, κατά 334 εκατ. ευρώ, ωστόσο εντείνεται ο πονοκέφαλος από τις νέες αντικειμενικές αξίες, αφού πέρα από τον ΕΝΦΙΑ, ανάβουν "φωτιές" στις μεταβιβάσεις ακινήτων.

Για παράδειγμα: Διαμέρισμα 100 τ.μ. στα Νότια Προάστια, σημερινής αντικειμενικής αξίας 225.000 ευρώ. Με αύξηση της Τιμής Ζώνης κατά 15%, ο ΦΠΑ αυξάνεται κατά 7.920 ευρώ, ο Φόρος μεταβίβασης κατά 990 ευρώ, τα τέλη μεταγραφής κατά 322 ευρώ, Δημοτικοί- Νομαρχιακοί φόροι κατά  99 ευρώ. Δηλαδή συνολικά κατά 1.411 ευρώ  ή 8.341 ευρώ αν είναι νεόδμητο.

Οι φόροι ακινήτων στην Ελλάδα ανέρχονται, πλέον, στο 2,8% ΑΕΠ, από 1% το 2009, όταν στην Πορτογαλία αντιστοιχούν στο 0,8% του ΑΕΠ και στην Ευρωζώνη στο 1,4% κατά μέσο όρο.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top