Παυλόπουλος: Η Συνθήκη της Λωζάνης δεν αφήνει ίχνος «γκρίζων ζωνών»

Δείτε το βίντεο

Αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία έστειλε ο Προκόπης Παυλόπουλος από την Άνδρο όπου παρακολούθησε τις εορταστικές εκδηλώσεις για την Πολιούχο του νησιού Παναγίας Θεοσκέπαστου.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι με τη χθεσινή της απόφαση η ΕΕ υπερασπίζεται την ευρωπαϊκή κυριαρχία και ξεκαθάρισε πως το Αιγαίο μπορεί να είναι θάλασσα Ειρήνης με την προϋπόθεση ότι η Τουρκία θα σεβαστεί το διεθνές δίκαιο στο σύνολό του και τη συνθήκη της Λωζάνης η οποία δεν αφήνει κανένα περιθώριο γκρίζων ζωνών.

«Η Συνθήκη της Λωζάνης, η οποία κατοχυρώνει τα σύνορα, το έδαφος και την κυριαρχία τόσο της Ελλάδας όσο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν αναθεωρείται ούτε επικαιροποιείται και είναι απολύτως σαφής, δίχως να αφήνει ίχνος «γκρίζων ζωνών».

«Υπό τα δεδομένα αυτά -συνεχίζει- η Τουρκία πρέπει να κατανοήσει και να σεβασθεί ότι η Ελλάδα και η Ευρωπαϊκή Ένωση ευνοούν την ευρωπαϊκή της προοπτική, πλην όμως έχουν και τη θέληση αλλά και τη δύναμη να υπερασπισθούν, αμέσως και αποτελεσματικώς, τα σύνορα, το έδαφος και την κυριαρχία τους».

Παραλλήλως, στο μήνυμά του ο Πρόεδρος περιγράφει τους ελληνικούς όρους στο πρόβλημα με την ΠΓΔΜ, αλλά και τις προϋποθέσεις επίλυσης του Κυπριακού.

Τέλος, ο κ. Παυλόπουλος θυμίζει και μια «αυταπόδεικτη αλήθεια», όπως λέει: «Όσες φορές εμείς, οι Έλληνες, πορευθήκαμε ενωμένοι μεγαλουργήσαμε. Ενώ ο διχασμός μας οδήγησε σε καταστροφές, που στοίχισαν ακόμη και κομμάτια του εθνικού μας κορμού».

                                                                                                                   

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top