Φίλης κατά ΣτΕ για τα Θρησκευτικά: Σκοταδισμός και μεσαίωνας η απόφασή του

«Το Σύνταγμα δε λέει ότι το μάθημα πρέπει να είναι ομολογιακό»

Επίθεση στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) εξαπέλυσε ο Νίκος Φίλης, μετά την απόφασή του που έκρινε αντισυνταγματικές και αντίθετες με τις βασικές αρχές της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) τις αλλαγές στο μάθημα των Θρησκευτικών επί των ημερών του στο υπουργείο Παιδείας.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε αρχικά για «αρνητική έκπληξη», ενώ στη συνέχεια έκανε λόγο για «σκοταδισμό, μεσαίωνα και αναχρονισμό».

Διαβάστε ακόμη: Αντισυνταγματικός ο νόμος Φίλη για το μάθημα των Θρησκευτικών!

«Το Σύνταγμα δε λέει ότι το μαθημα αυτό πρέπει να είναι ομολογιακό, κατηχητικό. Το Σύνταγμα λέει ότι το σχολείο πρέπει να στηρίζει τη θρησκευτική συνείδηση και αυτό κάνει το σχολείο με το μάθημα των Θρησκευτικών από την Δ ΄Δημοτικού ως την Γ’ Λυκείου» τόνισε ο κ. Φίλης στο κανάλι της Βουλής.

Συνεχίζοντας, είπε πως το ΣτΕ διαστρέβλωσε την ΕΣΔΑ, την οποία επικαλείται το δικαστήριο στην απόφασή του, σημειώνοντας πως η σύμβαση «δεν λέει ότι το κράτος πρέπει να κάνει ομολογιακό μάθημα θρησκευτικών αλλά αντίθετα ότι πρέπει να διδάσκονται όλα τα δόγματα και να υπάρχει θρησκευτική ελευθερία στη χώρα μας».

«Αν στην επικείμενη συνταγματική αναθεώρηση προχωρήσουμε στην κατάργηση του θέματος της επικρατούσας θρησκείας, δεν θα έχουμε τέτοια προβλήματα» υπογράμμισε ο κ. Φίλης.

Επίθεση εξαπέλυσαν κατά του ΣτΕ το υπουργείο Παιδείας αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Η συγκεκριμένη απόφαση πηγαίνει την εκπαίδευση και την κοινωνία πολλά χρόνια πίσω, καθώς ταυτίζεται και συντάσσεται με απόψεις ακραίων και σκοταδιστικών θεολογικών κύκλων» αναφέρεται – μεταξύ άλλων – σε δελτίο Τύπου του υπουργείου

«Η απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ για τη διδασκαλία του μαθήματος των Θρησκευτικών στο Δημοτικό και στο Γυμνάσιο βασίζεται, σύμφωνα σε όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, σε ένα σκεπτικό βγαλμένο από εποχές αλήστου μνήμης, το οποίο προσομοιάζει με σκοταδιστικές απόψεις ακραίων θεολογούντων» σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

 

Δείτε ολόκληρο το μεσημβρινό δελτίο ειδήσεων του Star εδώ

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top