Δένδιας: Οι πολιτικοί πρέπει να ακούσουν τη νέα γενιά και τα προβλήματά της

Διάλογος με τους νέους με συντονίστρια τη δημοσιογράφο του Star Κατερίνα Παναγοπούλου

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας 19 Μαρτίου 2018 η  εκδήλωση «Με τους νέους: Ανοιχτός διάλογος στο διαδίκτυο»,  ανάμεσα στον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο και Βουλευτή Β΄ Αθήνας της  Νέας Δημοκρατίας  Νίκο Δένδια και σε εκπροσώπους της νέας γενιάς, με συντονίστρια τη δημοσιογράφο του Star  Κατερίνα Παναγοπούλου.  

Στον διάλογο για το μέλλον της χώρας και των πολιτών της συμμετείχαν μεταξύ άλλων φοιτητές, νέες εργαζόμενες, άνεργοι, αγρότες και επιστήμονες που μετανάστευσαν στο εξωτερικό, από την Αθήνα, τα Γιάννενα, τον Βόλο, την Κύπρο, την Ολλανδία, τη Γερμανία και τη Ρουμανία.    

Η συζήτηση μεταδόθηκε απευθείας στο διαδίκτυο, ενώ όσοι συμμετείχαν σε αυτήν από την οθόνη του ηλεκτρονικού τους υπολογιστή,  είχαν τη δυνατότητα να υποβάλλουν τις ερωτήσεις τους με email.

 «Δεν έχει γίνει αντιληπτό τι θα ήθελε η νέα γενιά από όσους ασχολούνται με την πολιτική, ποια είναι η αντίληψή τους για το μέλλον και  πώς πρέπει να χτιστεί η κοινωνία του αύριο. Δεν πιστεύω ότι έχουμε κάνει το καλύτερο για εσάς  και το κυριότερο δεν έχουμε τους διαύλους επικοινωνίας μαζί σας που θα θέλαμε να έχουμε. Όμως πιστεύω ότι μέσα από αυτή τη συζήτηση θα καταλήξουμε σε κάποια χρήσιμα συμπεράσματα. Αφενός εσείς να καταλάβετε πώς εμείς σκεπτόμαστε και αφετέρου εμείς στη Νέα Δημοκρατία, όπως και εγώ προσωπικά,  να καταλάβουμε καλύτερα τις δικές σας αγωνίες» τόνισε ο κ. Δένδιας σχετικά με τη σχέση της νέας γενιάς με την πολιτική και τους πολιτικούς.    

Για το πανεπιστημιακό άσυλο ο κοινοβουλευΑτικός εκπρόσωπος της ΝΔ τόνισε:   

« Αυτό δεν είναι άσυλο ιδεών, είναι άσυλο βίας. Στη Νέα Δημοκρατία, πρώτον,  ιστορικά έχουμε την άποψη ότι το άσυλο πρέπει να είναι ένα άσυλο ιδεών και δεύτερον, πρέπει να αποκαταστήσουμε σε αυτό τη δυνατότητα ελεύθερης διατύπωσης των ιδεών. Σε αυτό εμείς έχουμε μια κάθετη θέση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης την έχει εκφράσει χιλιάδες φορές: Εμείς θα αποκαταστήσουμε το άσυλο των ιδεών και θα εμποδίσουμε την παρούσα κατάσταση άσκησης βίας στα πανεπιστήμια» .

Για την κατάσταση στη δημόσια ασφάλεια ο κ. Δένδιας υπενθύμισε ότι όταν ανέλαβς Υπουργός Δημοσίας Τάξης αντίκρισε μια κατάσταση «όπου δεν υπήρχε σχεδόν τίποτε όρθιο. Τον Φλεβάρη του 2012 η Αθήνα είχε καεί, το κέντρο ήταν γεμάτο μετανάστες και οι δείκτες εγκληματικότητας είχαν εκτοξευτεί. Καταφέραμε μέσα σε ενάμιση χρόνο η κατάσταση να βελτιωθεί σε εντυπωσιακό βαθμό. Πώς; Βρήκαμε ξένα επιτυχημένα πρότυπα που προσαρμόσαμε στα ελληνικά δεδομένα».

Πρόσθεσε για το ίδιο ζήτημα: «Για το αν μπορεί τώρα η κατάσταση να αλλάξει, σαφώς και γίνεται. Αρκεί να εφαρμοστεί αυτό που κάναμε εμείς το 2012-2014, με σοβαρότητα. Οι αστυνομικοί είναι οι ίδιοι με τότε, αλλά δεν υπάρχει πολιτική βούληση».

Ειδικά για τα Εξάρχεια τόνισε ο κ. Δένδιας:   

«Τα Εξάρχεια όταν ήμουν εγώ στην ηλικία σας ήταν μια όμορφη περιοχή, είναι κρίμα που αυτό χάθηκε. Δεν θέλουμε να κάνουμε τα Εξάρχεια μια αποστειρωμένη συνοικία. Θέλουμε να τα κάνουμε μια ζωντανή συνοικία. Αν θέλετε, να είναι μια συνοικία καλλιτεχνών ή μια συνοικία ανθρώπων που θα μπορούν να εκφράσουν τον εαυτό τους με όποιο τρόπο θέλουν, ακόμη και οι αναρχικοί,  αλλά υπάρχει ένα όριο: Η ελευθερία του άλλου. Φανταστείτε τι έχει να γίνει εάν  εγώ πάω στην πλατεία Εξαρχείων. Πρέπει να έρθει η στιγμή που κάποιος σαν και εμένα να μπορεί να περπατήσει στην πλατεία Εξαρχείων και να μπορεί να πιει τον καφέ του.

Για την αποποινικοποίηση των ναρκωτικών, απαντώντας σε σχετική ερώτηση  ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ δεν αρνήθηκε το ενδεχόμενο να ανοίξει μία δημόσια συζήτηση, λέγοντας:     

« Δεν θα σας πω ψέματα, η παγκόσμια κοινότητα τον πόλεμο κατά των ναρκωτικών, δεν τον κερδίζει. Ίσως δεν τον χάνει απόλυτα, αλλά υποχωρεί συνεχώς. Άρα λοιπόν, είμαι έτοιμος να συζητήσω οτιδήποτε μπορεί να με πείσει ότι μπορεί να αναστραφεί η έκβαση αυτού του πολέμου που δεν μας πηγαίνει πολύ καλά. Είμαι ανοιχτός σε οποιαδήποτε νέα ιδέα, δεν βάζω καμία διαχωριστική γραμμή, ανοίγω τα αυτιά μου σε όποιον έχει μια σοβαρή επιστημονική αντίληψη για το πώς μπορούμε να πάρουμε καινούρια μέτρα σε αυτό τον πόλεμο και να ανοίξουμε τις δυνατότητες για να περιορίσουμε τη χρήση των ναρκωτικών».

Για  το Σκοπιανό ο κ. Δένδιας τόνισε: «Τον πρώτο ρόλο για να μπορέσουμε να συνεννοηθούμε τον έχει πάντα η κυβέρνηση. Τελευταίο μεγάλο παράδειγμα είναι το “Σκοπιανό”. Η κυβέρνηση ξεκίνησε διαπραγματεύσεις και  δεν ενημέρωσε κανέναν και αντί να χρησιμοποιήσει την αντιπολίτευση για να συνεννοηθεί μαζί της και να καταλήξει σε μια εθνική συναίνεση,  έκανε ακριβώς το αντίθετο: Χρησιμοποίησε το εθνικό θέμα για να διχάσει την αντιπολίτευση. Έτσι δεν μπορείς να καταλήξεις σε ομόνοια».

Ο κ. Δένδιας κατέθεσε και την προσωπική του εμπειρία ωε πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας για τις τουρκικές προκλήσεις:  «Η Ελλάδα καταρχήν πρέπει να είναι σοβαρή, ας ξεκινήσουμε από αυτό. Σαν Υπουργός Εθνικής Άμυνας χρειάστηκε το 2014 να κάνω Χριστούγεννα σε φρεγάτα και δεν πήγα για περίπατο, υπήρχε λόγος. Χρειάστηκε να πάω στο Καστελόριζο και στην Παναγία. Το ερώτημα είναι πώς πας και τι λες. Εάν πας και αρχίσεις τους λεονταρισμούς και τους ψευτοηρωϊσμούς τότε πιθανότατα να δημιουργήσεις έναν μπελά στην πατρίδα σου».  

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top