Η Κομισιόν διαψεύδει τον Ερντογάν για τα 3 δις ευρώ που δεν έστειλε στην Τουρκία

Τι μεταδίδει ο ανταποκριτής του STAR στις Βρυξέλλες

Η Κομισιόν διαψεύδει τον Ερντογάν για τα 3 δις

Η Κομισιόν διέψευσε σήμερα κατηγορηματικά τις αναφορές του Προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πως η ΕΕ δεν έχει καταβάλει στην Τουρκία τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ  που της είχε υποσχεθεί για το προσφυγικό, λίγες μάλιστα μέρες αφότου είχε επισήμως παρουσιάσει τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης χρηματοδότησης, με την έγκριση των μελών της ειδικής διευθύνουσας επιτροπής για την εφαρμογή της δήλωσης ΕΕ- Τουρκίας, στην οποία ως γνωστόν μετέχουν και Τούρκοι αξιωματούχοι.

Συγκεκριμένα ο Επικεφαλής Εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, δήλωσε ότι πρώτον «η χρηματοδότηση για τους πρόσφυγες δεν προορίζεται για τον τουρκικό προϋπολογισμό».

Στη συνέχεια σημείωσε ότι «το σύνολο των 3 δις ευρώ που η ΕΕ υποσχέθηκε έχουν δεσμευθεί σε συγκεκριμένα προγράμματα», τα οποία έχουν να κάνουν ασφαλώς με την στήριξη των Σύρων προσφύγων επί του εδάφους. Εξήγησε δε ότι «1,85 δις από αυτά τα χρήματα έχουν ήδη καταβληθεί σε 72 προγράμματα». Διευκρίνισε δε ότι αυτό είναι λογικό καθώς πολλά προγράμματα όπως οι μηνιαίες χρηματικές μεταβιβάσεις στους ίδιους τους πρόσφυγες είναι σε εξέλιξη.

«Έχουμε εκπληρώσει τις δεσμεύσεις μας», τόνισε ο Μ. Σχοινάς και επεσήμανε ότι «η Τουρκία πρέπει να το ξέρει», καθώς τα αποτελέσματα είναι γνωστά στην διευθύνουσα επιτροπή για την εφαρμογή της Συμφωνίας στην οποία η Τουρκία συμμετέχει.

Ο Επικεφαλής Εκπρόσωπος υπενθύμισε μάλιστα στην Τουρκική πλευρά ότι «η Κομισιόν αποφάσισε να συνεχίσει με τη δεύτερη δόση για τα επόμενα 3 δισ. ευρώ».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top