Ντομπρόφσκις: Τμηματικά και υπό προϋποθέσεις η ελάφρυνση του χρέους

Διαμήνυσε ότι πρέπει να τηρηθούν οι στόχοι για το πρωτογενές πλεόνασμα και μετά την έξοδο στις αγορές

Ντομπρόφσκις: Τμηματικά και υπό προϋποθέσεις η ελάφρυνση

Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου

Το μήνυμα ότι η εκτέλεση των μέτρων της 2ης φάσης της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, σε συνέχεια των αποφάσεων Μαϊου - Ιουνίου 2017, θα έρθει “τμηματικά” και θα είναι διασυνδεδεμένη με όρους εκπλήρωσης των μεσοπρόθεσμων υποχρεώσεων που έχει αναλάβει η χώρα, στέλνει μιλώντας στον Θάνο Αθανασίου  ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις.

Συγκεκριμένα δήλωσε πως τα μέτρα για το χρέος θα εκτελεστούν ως επί τω πλείστω μετά την 20η Αυγούστου και θα εξαρτώνται από την εκπλήρωση των συμφωνηθέντων. 

Ο Θάνος Αθανασίου συνάντησε τον Αντιπρόεδρο Ντομπόβσκις στον 11ο όροφο του κτιρίου της Κομισιόν και του έθεσε το βασικό ερώτημα του πως θα διεξαχθεί ο έλεγχος της χώρας μετά την 20η Αυγούστου. Ο Αντιπρόεδρος έθεσε το θέμα της εμπιστοσύνης των αγορών και σημείωσε ότι οι στόχοι για το πρωτογενές πλεόνασμα θα πρέπει να τηρηθούν: 

Υπάρχουν μπροστά μας συζητήσεις σε σχέση με μέτρα για το δημόσιο χρέος, και για το πως η Ελλάδα θα γυρίσεις στις αγορές, υπάρχουν συζητήσεις σε σχέση με τον μηχανισμό που συνδέει τις αποπληρωμές με την ανάπτυξη. Όλα αυτά συνεπάγονται ότι τα μέτρα για το χρέος θα αρχίσουν να υλοποιούνται ως επί το πλείστω στην περίοδο μετά το πρόγραμμα. Κατά συνέπεια και πάλι, η συνέχιση της υλοποίησης των συμφωνηθέντων και η επίτευξη των στόχων του πρωτογενούς πλεονάσματος, θα είναι καθοριστικής σημασίας για το να παραμείνει εντός τροχιάς η Ελλάδα σε σχέση και με τα μέτρα για το χρέος”. 

Ο Βάλντις Ντομπρόβσκις προειδοποίησε πως η εμπιστοσύνη των αγορών μπορεί να χαθεί εύκολα αν η χώρα εκτροχιαστεί:

“Είναι σημαντικό και για την ίδια την Ελλάδα να διασφαλιστεί ότι πρόγραμμα θα μείνει εντός τροχιάς. Η Ελλάδα πρέπει να γυρίσει στη χρηματοδότηση των αγορών και προς αυτό χρειάζεται την εμπιστοσύνη των αγορών. Με αυτό το υψηλό επίπεδο χρέους προς ΑΕΠ, όπως έχει η Ελλάδα κανείς πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός

Κληθείς να απαντήσει στο ερώτημα για το νομοσχέδιο για την ανανέωση των συμβάσεων των συμβασιούχων, υπενθύμισε δε ότι “φυσικά όταν συζητάμε την πρόοδο του προγράμματος υπάρχει αξιολόγηση και για το αν και κατά πόσο υπάρχει υπαναχώρηση από διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Αυτό το σημείο, η συνεχής υλοποίησή των μεταρρυθμίσεων είναι κομμάτι της παρακολούθησης”. 

Παρέπεμψε δε και στα 88 προαπαιτούμενα της 4ης αξιολόγησης ως προϋπόθεση για όλα τα παραπάνω: “σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, όπως ξέρετε, μόλις πρόσφατα ολοκληρώσαμε την τρίτη αξιολόγηση, το Euro Working Group στις 7 Μαρτίου πιστοποίησε ότι οι η χώρα είχε συμμορφωθεί ως προς όλα τα προαπαιτούμενα, κάτι που ανοίγει το δρόμο για την επόμενη δόση και ήδη υπάρχει ο προγραμματισμός για την τέταρτη αξιολόγηση και υπάρχουν περαιτέρω 88 προαπαιτούμενα που πρέπει να εκτελεστούν”. 

 

Όμως κληθείς να απαντήσει και για τις πρόσφατες ρυθμίσεις σε σχέση με τις μεταφορικές πλατφόρμες (uber - beat κτλ) δήλωσε: “δεν μπορώ να σχολιάσω αυτή τη στιγμή διότι δεν είμαι απόλυτα βέβαιος σε ποιο σημείο σχετίζεται με το πρόγραμμα. Με τις πλατφόρμες όπως ξέρετε, έχουμε πολλών ειδών συζητήσεις σε πολλά και διαφορετικά Κράτη Μέλη και διαφορετικά Κράτη Μέλη λαμβάνουν διαφορετικές προσεγγίσεις για το θέμα, όποτε δεν θέλω να εμβαθύνω. Ξέρουμε όμως ότι πολλά Κράτη Μέλη, για διαφορετικούς λόγους δεν έχουν επιτρέψει την λειτουργία σε πλατφόρμες όπως το uber για παράδειγμα”. 

 

Απαντώντας σε ερώτηση για το κρίσιμο ζήτημα των κόκκινων δανείων και των πλειστηριασμών στην Ελλάδα, που είναι συνδεδεμένο όχι μόνο με τις αξιολογήσεις, αλλά συναρτάται και με την υγιή λειτουργία του τραπεζικού συστήματος, ο Αντιπρόεδρος Ντομπρόβκσις είναι σαφής: "το πρόβλημα και στην Ελλάδα και στην Κύπρο είναι η αναποτελεσματικότητα της κείμενης νομοθεσίας, αυτός είναι ο λόγος που έχουν τόσο μεγάλη απόσταση από την τρίτη χειρότερη επίδοση, αυτή της Πορτογαλίας, με την Ελλάδα να είναι στο 45%, την Κύπρο στο 32,1 και την Πορτογαλία στο 14%".

 

"Η Ελλάδα έχει μακράν το μεγαλύτερο ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων, καθώς το 3ο τρίμηνο του 2017 ήταν στο 46,7%. Υπάρχει ένας συνδυασμός παραγόντων που οδήγησαν σε αυτό. Πρώτον, ότι η Ελλάδα πέρασε την πιο βαθιά και μακρά κρίση από όλα τα άλλα Κράτη Μέλη.  Επίσης, η νομοθεσία για την αφερεγγυότητα ήταν αναποτελεσματική”, αναφέρει.

 

Σημείωσε δε ότι “οι εργασίες για τη βελτίωσή της είναι σε εξέλιξη και τόνισε ότι οι πρόσφατες προτάσεις της Κομισιόν για τη μείωση των κόκκινων δανείων “αφορούν και την Ελλάδα, κυρίως για την εξωδικαστική απαίτηση εκτέλεσης υποθήκης, την δεύτερη ευκαιρία στους δανειζόμενους και την αναδιάρθρωση επιχειρηματικών δανείων”.

 

Τέλος ο Αντιπρόεδρος παραπέμπει στις ελληνικές αρχές το ζήτημα της δημιουργίας μιας “κακής τράπεζας” για τα κόκκινα δάνεια στην Ελλάδα, αφού βεβαίως εκδοθούν και υιοθετηθούν οι σχετικές οδηγίες της Κομισιόν στο πλαίσιο και των κανόνων του ανταγωνισμού: "θα φτιάξουμε ένα πρότυπο με οδηγίες για το πως τα Κράτη Μέλη θα μπορούν να δημιουργούν εθνικές αρχές, διαχείρισης NPLs, αν το επιθυμούν, στο πλαίσιο της οδηγίας BRRD και των κανόνων περί κρατικών ενισχύσεων. Πρόκειται για ένα πρότυπο λειτουργίας και κανόνες υπό των εθνικών συστημάτων αφερεγγυότητας, μια αξιολόγηση των υπαρχόντων συστημάτων και συστάσεις προς τα Κράτη Μέλη που έχουν αναποτελεσματικά συστήματα".

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top