Τσίπρας: Είναι αναγκαίο να μιλήσουμε για μια νέα αριστερά στην Ευρώπη

Έμμεσο μήνυμα (και) σε Φώφη: Πρέπει να διαλέξουμε στρατόπεδο, ή με τη συντήρηση ή με την πρόοδο

«Ένα ακόμα σημαντικό βήμα για τη συμπόρευση των προοδευτικών δυνάμεων σε μια Ευρώπη που σήμερα βρίσκεται σε ένα ιστορικό σταυροδρόμι και το μέλλον της βρίσκεται υπό διακύβευση καταγράφηκε στη διήμερη Διεθνή Συνάντηση του Προοδευτικού Φόρουμ της Ευρώπης, το οποίο πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα», είπε ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, κλείνοντας τις εργασίες της Συνάντησης.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι η οικονομική κρίση του 2008 στην Ευρωπαϊκή Ένωση έφερε στην επιφάνεια τα προβλήματα που οι προοδευτικές δυνάμεις ανά την ήπειρο, εδώ και πολλά χρόνια, είχαν επισημάνει, όπως το δημοκρατικό έλλειμμα, την ατολμία σε επίπεδο θεσμικής ολοκλήρωσης, την έλλειψη αλληλεγγύης και συνευθύνης ανάμεσα στα κράτη μέλη.

«Οι ριζοσπαστικές αριστερές και προοδευτικές δυνάμεις της Ευρώπης πρέπει να δώσουμε τις δικές μας εξηγήσεις για τα αίτια της κρίσης αλλά και για τις προτεραιότητες της επόμενης μέρας, αν θέλουμε να ηγεμονεύσουμε σε αυτόν τον ανταγωνισμό», τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Και όσον αφορά στα αίτια που οδήγησαν στην κρίση, επισήμανε: «Για μας ήταν συγκεκριμένες πολιτικές επιλογές που δημιούργησαν τις προϋποθέσεις για να πάρει η κρίση του καπιταλισμού τη συγκεκριμένη μορφή που πήρε στην Ευρώπη. Επιλογές με το ιδεολογικό και ταξικό αποτύπωμα των νεοφιλελεύθερων συντηρητικών δυνάμεων, οι οποίες αναδείχθηκαν σε κυρίαρχο πόλο πανευρωπαϊκά, ήδη από τα τέλη της δεκαετίας του '90».

«Είναι κρίσιμο και αναγκαίο να μιλήσουμε σήμερα για την ανάγκη μιας νέας αριστεράς στην Ευρώπη, μιας νέας ευρωπαϊκής αριστεράς, που θα γεννηθεί μέσα από τις αντιθέσεις αλλά και τη συμπόρευση των προοδευτικών δυνάμεων της Ευρώπης», τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Πρόσθεσε πως «δεν χωρά αμφισβήτηση ότι στον εν εξελίξει πολιτικό ανταγωνισμό, δεν μπορούν να υπάρξουν ίσες αποστάσεις ανάμεσα στο συντηρητικό και το προοδευτικό στρατόπεδο σε επίπεδο Ευρώπης» και σημείωσε: «Οι ανοιχτές προκλήσεις για την επόμενη μέρα, εξάλλου, δεν το επιτρέπουν. Τώρα είναι η ώρα που η κάθε πολιτική δύναμη καλείται να πάρει στρατηγικές αποφάσεις».

«Έχουμε την ιστορική ευκαιρία να οργανώσουμε το τέλος μιας εποχής για την Ευρώπη και παράλληλα να θέσουμε τις βάσεις για την επόμενη», τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Κι αυτό είπε θα γίνει «με ένα ρεαλιστικό πολιτικό σχέδιο για μια Ευρώπη για τους πολίτες της. Επανασυνδέοντας την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση με τις θεμελιώδεις αρχές της δημοκρατίας, της ισότητας και της αλληλεγγύης».

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top