Γεννηματά στο συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής: Ανένδοτος αγώνας για μια ισχυρή Ελλάδα

Ανοίγματα στην Κεντροαριστερά και από Μητσοτάκη και από Δραγασάκη

Με την ομιλία της Φώφης Γεννηματά ξεκίνησε το ιδρυτικό συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας

Η κυρία Γεννηματά επιτέθηκε στην κυβέρνηση τόσο για την οικονομική όσο και για την εξωτερική πολιτική. Κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι κατασκευάζει κατηγορίες κατά των πολιτικών του αντιπάλων, όμως πρόσθεσε ότι αντίπαλος τους είναι και η Νέα Δημοκρατία.

«Δεν είναι επιτέλους προοδευτική διακυβέρνηση η συγκυβέρνηση με ακροδεξιούς λαϊκιστές.  Οικονομικά: πίσω στην Ελλάδα ψωροκώσταινα. Εθνικά: πίσω από το Ελσίνκι και την Ενδιάμεση Συμφωνία. Πολιτικά: πίσω στις άθλιες μεθοδεύσεις κατά πολιτικών αντιπάλων, στο ρουσφέτι και στις πελατειακές σχέσεις. Θεσμικά: πολύ πιο πίσω, όταν δεν ήταν «κεκτημένο» ο σεβασμός στους θεσμούς και η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης. Αυτή είναι η Ελλάδα των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ» τόνισε η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής.  

Σχετικά  με το τι είναι προοδευτική διακυβέρνηση ανέφερε η κ. Γεννηματά:  

«Προοδευτική διακυβέρνηση δεν είναι η πολιτική του κ. Τσίπρα. Προοδευτική διακυβέρνηση δεν είναι ο κ. Τσίπρας να μιλά δήθεν για «καθαρή έξοδο» από τα μνημόνια και την ίδια ώρα να δεσμεύεται με το 4ο άτυπο Μνημόνιο για διαρκή επιτροπεία, νέες περικοπές σε συντάξεις και αφορολόγητο και εκχώρηση του Εθνικού πλούτου για 99 χρόνια στο ελεγχόμενο από την τρόικα Υπερταμείο. Να μιλά δήθεν για «προστασία των αδύνατων» και να φτωχοποιεί την μεσαία τάξη, να καταργεί το ΕΚΑΣ, να περικόπτει το Επίδομα Θέρμανσης και τα οικογενειακά επιδόματα για τρίτεκνους-πολύτεκνους, να προχωρεί τους πλειστηριασμούς Α' κατοικίας για μικρομεσαίους δανειολήπτες, και να αντικαθιστά το κοινωνικό κράτος με τα επιδόματα φιλανθρωπίας και τα συσσίτια».   

Στην κριτική της για την αξιωματική αντιπολίτευση επισήμανε ότι «προοδευτική αλλαγή δεν είναι η παλινόρθωση της δεξιάς» και συμπλήρωσε:  «Η δεξιά δεν έχει πει μια λέξη αυτοκριτικής για τις ευθύνες της κυβέρνησης ΝΔ 2004-2009 που οδήγησε στον εκτροχιασμό της οικονομίας. Δεν είναι προοδευτική αλλαγή η πολιτική της ΝΔ για τη στήριξη μόνο των ισχυρών και η αποδοχή των Κοινωνικών Ανισοτήτων ως φυσικό φαινόμενο. Δεν είναι προοδευτική αλλαγή η νέα δραστική μείωση των δημόσιων δαπανών, και οι δραματικές επιπτώσεις που αυτή θα έχει για την δημόσια υγεία, την δημόσια παιδεία, τις κοινωνικές υποδομές, το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων. Δεν είναι προοδευτική αλλαγή οι ρατσιστικές αντιλήψεις και οι  λογικές ρεβάνς».  

Δραγασάκης: Επανέρχονται οι διαχωριστικές γραμμές – Μητσοτάκης:  Η λαίλαπα ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έχει μειώσει τις διαφορές μας

«Τώρα μετά τα μνημόνια οι διαχωριστικές γραμμές μνημόνιο - αντιμνημονιο υποχωρούν και επανέρχονται οι αξιακές διαχωριστικές γραμμές: Η πρόοδος και η συντήρηση» ανέφερε στον χαιρετισμό του στο συνέδριο ε κ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και  υπουργός Οικονομίας Γιάννης Δραγασάκης.  Έθεσε  ακόμη το ερώτημα «με ποιες δυνάμεις και συμμαχίες θα προχωρήσουμε» και επισήμανε ότι «είναι πρόωρο να μιλάμε για δικομματισμό. Μιλάμε για ανασύνθεση του πολιτικού συστήματος… Η  στρατηγική θέση του ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν πώς θα κυριαρχήσει έναντι άλλων. Ήταν ότι πρέπει να υπάρξει συνασπισμός, μια μεγάλη παράταξη που μπορεί να αναλάβει το έργο ανασυγκρότησης της χώρας».

«Άνοιγμα» στο Κίνημα Αλλαγής έκανε και ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος  Μητσοτάκης,  ο οποίος ανέφερε στον χαιρετισμό του:     

«Υπήρξε σύγκληση μεταξύ μας όταν το επέβαλε το εθνικό συμφέρον. Και χαρακτηρίστηκαν από ειλικρίνεια αυτές οι στιγμές. Ειδικά σήμερα προέχει η προάσπιση των αρχών της δημοκρατίας. Η λαίλαπα ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έχει μειώσει τις διαφορές μας».

Ο  κ. Μητσοτάκης, ενώ σε άλλο σημείο πρόσθεσε:   

«Μπορούμε να βρεθούμε κοντά στα εθνικά θέματα. Με ένα νέο εκλογικό νομό. Ώστε να βρούμε την ισορροπία ανάμεσα στην κυβερνησιμότητα και τη σταθερότητα…  Μετά τις εκλογές θα επιδιώξουμε  ευρεία συναίνεση για τα μεγάλα προβλήματα της χώρας».

 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top