Δέσμευση Τσίπρα για την δημιουργία Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας

Θα συγκροτηθούν δύο συμβούλια για θέματα ασφάλειας και εξωτερικής πολιτικής

Θα συνεχίσουμε την προσπάθειά μας για εθνική συνεννόηση

Ο Αλέξης Τσίπρας με τον Σταύρο Θεοδωράκη συζήτησαν διεξοδικά  την πρόταση του Ποταμιού για δημιουργία Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο πρωθυπουργός  τόνισε πως  είναι εξαιρετικά σημαντικό να δημιουργηθούν θεσμοί που θα συμβάλλουν στην καλλιέργεια κλίματος συναίνεσης στα θέματα εξωτερικής πολιτικής και είναι για αυτό το λόγο που η πρόταση του Ποταμιού μπορεί να αποτελέσει βάση συζήτησης.

Όπως τονίζεται αναμένεται να ζητηθεί από τον πρόεδρο της Βουλής να θέσει το θέμα στην αρμόδια διαρκή επιτροπή εξωτερικών και Άμυνας, με τον κ. Τσίπρα να εκφράζει την πρόθεση του να αξιοποιηθεί η πρόταση στο πλαίσιο της αναβάθμισης και μετεξέλιξης του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής σε Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Ασφάλειας.

Επιπλέον, σύμφωνα πάντα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον επικεφαλής του Ποταμιού ότι το υπουργείο Εξωτερικών προετοιμάζει σχέδιο για τη δημιουργία Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας με επιχειρησιακές αρμοδιότητες στα πρότυπα αντίστοιχων δομών άλλων χωρών και του ζήτησε να συμβάλει στη σχετική συζήτηση όπως πρόκειται να πράξει και για τα υπόλοιπα κόμματα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Συμβούλιο που προτείνει ο κ. Θεοδωράκης είναι διακομματικό όργανο, ενώ το Συμβούλιο του οποίου τη δημιουργία επεξεργάζεται το υπουργείο Εξωτερικών είναι κυβερνητικό - επιχειρησιακό.

Σταύρος Θεοδωράκης: Θα συνεχίσουμε την προσπάθειά μας για εθνική συνεννόηση

Μετά τη συνάντηση ο Σταύρος Θεοδωράκης δήλωσε τα εξής:

«Πρέπει σήμερα να πάρουμε γενναίες αποφάσεις γιατί αύριο μπορεί να είναι αργά. Αυτή είναι η σκέψη μας εδώ και αρκετές εβδομάδες. Προσπαθούμε με κάθε τρόπο να πείσουμε το πολιτικό σύστημα και κυρίως την κυβέρνηση ότι πρέπει να υπάρξει ένα Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας. Κάτι που διαθέτουν όλες οι σύγχρονες χώρες. Υπάρχουν μεγάλες αντιθέσεις με την κυβέρνηση και το ξέρετε, υπάρχει σύγκρουση και θα συνεχίσουμε να συγκρουόμαστε με την πολιτική των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, όμως υπάρχει και η Ελλάδα. 

Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας για εθνική συνεννόηση. Μετά από μια διεξοδική συζήτηση που είχε και αρκετές αντιθέσεις και διαφωνίες, ο πρωθυπουργός δεσμεύθηκε να φέρει την πρότασή μας στη Βουλή να συζητηθεί με τους εκπροσώπους όλων των κομμάτων, στο Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας να γίνει βέβαια και κουβέντα στην Ολομέλεια όποτε χρειαστεί, έτσι ώστε σύντομα να προχωρήσουμε στη σύσταση ενός Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας.

Η πρόταση μας αφού τη συζητήσαμε διεξοδικά είναι αυτή που έρχεται και προφανώς θα υπάρξουν τροποποιήσεις ακόμη και από τη μεριά μας και από τη μεριά της κυβέρνησης. Στόχος μας είναι να υπάρξουν προτάσεις που τροποποιούν ή βελτιώνουν την πρότασή μας και από τη ΝΔ και από το ΠΑΣΟΚ, και από τη ΔΗΣΥ ώστε να την κάνουν καλύτερη»

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top