Σφίγγει ο κλοιός: Ανοίγουν οι λογαριασμοί για 400.000 οφειλέτες

Τι αλλάζει στο πλαίσιο της τέταρτης αξιολόγησης

Ανοίγουν οι λογαριασμοί για 400.000 οφειλέτες

Σφίγγει ο κλοιός για 400.000 δανειολήπτες και για μία στις τρεις επιχειρήσεις, των οποίων τα δάνεια έχουν καταγγελθεί από τις τράπεζες, καθώς με τις αλλαγές που θα νομοθετηθούν σε περίπου έναν μήνα στο πλαίσιο της τέταρτης αξιολόγησης τα πιστωτικά ιδρύματα θα αποκτήσουν πρόσβαση στις καταθέσεις, στα αμοιβαία κεφάλαια, στις μετοχές και στα ασφαλιστήρια συμβόλαια που διατηρούν οι εν λόγω δανειολήπτες στην Ελλάδα.

Στο ίδιο πακέτο αλλαγών προστίθεται και ο «ξαφνικός θάνατος» της προστασίας από τον πλειστηριασμό που προσφέρει ο νόμος Κατσέλη για όσους δανειολήπτες δεν συνεχίζουν να πληρώνουν τη μηνιαία δόση τους μετά τους πρώτους τρεις μήνες ένταξης στις προστατευτικές διατάξεις του νόμου.

Η πρόσβαση των τραπεζών στις καταθέσεις αφορά τους λογαριασµούς που διατηρούν οι εν λόγω δανειολήπτες στο ελληνικό τραπεζικό σύστηµα και όχι στις ξένες τράπεζες. Κι αυτό µε το επιχείρηµα ότι µία τέτοια εξέλιξη θα δρούσε ανασταλτικά στην επιστροφή των καταθέσεων τόσο από ιδιώτες όσο και από επιχειρήσεις.

Στον αντίποδα, στο τραπέζι των διαπραγµατεύσεων µεταξύ των εµπλεκόµενων µερών παραµένει ακόµη το ενδεχόµενο πρόσβασης και στις τραπεζικές θυρίδες, για το οποίο όµως οι τράπεζες εµφανίζονται -προς το παρόν- αρνητικές.

Και οι δύο αλλαγές (σ.σ.: πρόσβαση στα κινητά και ακίνητα περιουσιακά στοιχεία και αυτόµατος πλειστηριασµός του ακινήτου για όσους εντάσσονται στον νόµο Κατσέλη) αποσκοπούν, σύµφωνα µε τραπεζικές πηγές αλλά και στελέχη του οικονοµικού επιτελείου της κυβέρνησης, στην αποκάλυψη των στρατηγικών κακοπληρωτών, δηλαδή των δανειοληπτών που διαθέτουν περιουσία (κινητή και ακίνητη) και δεν πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους, εις βάρος των πραγµατικά οικονοµικά αδύναµων αλλά και εν γένει της οικονοµίας, καθώς δεσµεύουν από τη χρηµατοδότηση των επιχειρήσεων δεκάδες δισ. ευρώ.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top