Για πρώτη φορά από το 2010 η Ελλάδα βγάζει 12μηνα έντοκα γραμμάτια – Τι σημαίνει αυτό

Για «έκδοση ρουτίνας» με… επικοινωνιακό περιτύλιγμα μιλά ο καθηγητής Χρηματοοικονομικής Μιχάλης Γκλεζάκος

Σε μία ακόμη έκδοση εντόκων γραμματίων του Δημοσίου θα προχωρήσει την επόμενη εβδομάδα, συγκεκριμένα στις 14 Μαρτίου, ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ).

Κι αν μια έκδοση εντόκων γραμματίων δεν αποτελεί και… πρώτη είδηση, καθώς εκδίδονται καθ’ όλη τη διάρκεια της κρίσης, η συγκεκριμένη φέρει έναν άτυπο  -πλην βαρύγδουπο - τίτλο: είναι η πρώτη έκδοση τέτοιας διάρκειας από τον Απρίλιο του 2010, δηλαδή πριν μπει η Ελλάδα στα μνημόνια.

Υπάρχει, όμως, και πρακτικό αντίκρισμα σε αυτή την «ιστορική» 12μηνη έκδοση εντόκων γραμματίων; Και, αν ναι, ποιό είναι;

Σύμφωνα με τον καθηγητή Χρηματοοικονομικής του Πανεπιστημίου Πειραιά, Μιχάλη Γκλεζάκο, είναι ελάχιστο. «Πρόκειται για μία έκδοση ρουτίνας χωρίς ιδιαίτερη σημασία. Το ποσό είναι μικρό και λόγω της ετήσιας διάρκειας αλλά και των χαμηλών αποδόσεων των προθεσμιακών καταθέσεων, που είναι ανταγωνιστικές, το επιτόκιο αναμένεται να είναι λίγο μεγαλύτερο του 1%» εξηγεί στο star.gr ο κ. Γκλεζάκος.

Κοινώς, αν και κάθε επιτυχημένη έκδοση γραμματίων ή ομολόγων είναι καλό νέο, δεν είναι κάτι που θα δείξει που θα πάνε τα επιτόκια ή αν θα μας δανείσουν οι αγορές.

Το ποσό που θα ζητείται είναι τα 625 εκατομμύρια ευρώ, το οποίο ενδεχομένως να ανέβει αναλόγως με τη ζήτηση, ενώ το επιτόκιο – σύμφωνα με τον καθηγητή – θα διαμορφωθεί στο 1,5%. Υπενθυμίζεται ότι στην έκδοση της 13ης Απριλίου του 2010, το επιτόκιο είχε… εκτοξευτεί στο 4,85%.

«Απλώς ανανεώνουμε κάποια γραμμάτια που λήγουν και αντί να γίνει αυτό με τρίμηνα ή εξάμηνα, γίνεται με δωδεκάμηνα για να έχουν μια ευχέρεια μεγαλύτερη. Όμως το ποσό είναι τόσο μικρό που δεν έχει καμία συμβολική ή άλλη αξία» σημειώνει ο κ. Γκλεζάκος, ο οποίος στέκεται και στην επικοινωνιακή διαχείριση του ζητήματος από την κυβέρνηση στο πλαίσιο του «τέλους των μνημονίων και της επιτροπείας».

Σύμφωνα με τον ίδιο, δεδομένου του μικρού ποσού που θα αντληθεί, δεν υπάρχει κάποια συσχέτιση με το (περίφημο) μαξιλάρι ασφαλείας που επιδιώκει να δημιουργήσει η Αθήνας ενόψει της αυτόνομης εξόδου στην αγορά το καλοκαίρι μετά το τέλος του προγράμματος.

Διαβάστε ακόμη: Μαξιλάρι ασφαλείας αναζητά ο Τσακαλώτος: Γιατί ρίχνει στο τραπέζι το «χαρτί» της ανταλλαγής ομολόγων του PSI

Στο πλαίσιο του «σχεδίου Τσακαλώτου» για το μαξιλάρι ασφαλείας, η κυβέρνηση στοχεύει να προβεί και σε έκδοση 3ετών και 10ετών ομολόγων μέχρι τον ερχόμενο Αύγουστο. Όσον αφορά το αν η έκδοση αυτή των 12μηνων εντόκων γραμματίων, επηρεάσει τα επιτόκιαστις εκδόσεις των ομολογιών προς όφελος της Ελλάδας, ο κ. Γκλεζάκος είναι κατηγορηματικός: «όχι, καθόλου».

Υπενθυμίζεται ότι η τελευταία έκδοση του ΟΔΔΗΧ έγινε πριν από 2 ημέρες (7 Μαρτίου) και αφορούσε 3μηνα έντοκα γραμμάτια. Αντλήθηκαν 1,3 δισεκατομμύρια ευρώ με επιτόκιο 1,05%.

Πηγή πινάκων: Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ)

 

 

Πέτρος Κατσαβριάς

pkatsavrias@star.gr

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top