Τσίπρας για Παγκόσμια Ημέρα Γυναικών: Ανάγκη διεύρυνσης της ισότητας των δύο φύλων

Με πολύπλευρες δράσεις και εκδηλώσεις η Bουλή τιμά την ημέρα

Τσίπρας: Ανάγκη διεύρυνσης της ισότητας των δύο φύλων

Η χώρα μας έχει κάνει πολύ σημαντικά προοδευτικά βήματα στον τομέα της ισότητας των γυναικών, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στη Βουλή στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Γυναικών προσθέτοντας όμως ότι η κρίση που χτύπησε τη χώρα το 2010 και οι πολιτικές που ακολούθησαν, επηρέασαν περισσότερο ευάλωτες ομάδες πληθυσμού αλλά και τις γυναίκες, διευρύνοντας έτσι τις υπαρκτές ανισότητες.

Ο πρωθυπουργός τόνισε πως το υπουργείο Εσωτερικών έθεσε πριν λίγες ημέρες σε δημόσια διαβούλευση σχέδιο νόμου για την προώθηση της ισότητας των φύλων και της καταπολέμησης της έμφυλης βίας. Πρόκειται – όπως είπε – για μία τομή για τη διεύρυνση των δικαιωμάτων των γυναικών: «Περιλαμβάνονται ρυθμίσεις για την εκπροσώπηση των γυναικών στη Βουλή καθώς και η λειτουργία δομών στήριξης για τις γυναίκες που πέφτουν θύματα της λεγόμενης έμφυλης βίας». 

Στην ομιλία του στη Βουλή για την Παγκόσμια Ημέρα Γυναικών, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι «η ημέρα αυτή πρέπει να μας θυμίζει όσα κατακτήθηκαν σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο από τους αγώνες των γυναικών» προσθέτοντας την ανάγκη διεύρυνσης και κατοχύρωσης της ισότητας των δύο φύλων.

Αναφέρθηκε ακόμη στις μισθολογικές ανισότητες, τη σεξουαλική παρενόχληση, τη σωματική βία, ακόμα και μέσα στην οικογένεια, που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες.

«Στη χώρα μας, την Ελλάδα, υπήρξε μια μακρά πορεία αγώνων» σημείωσε ο πρωθυπουργός και περιέγραψε τους αγώνες των γυναικών για την κατάκτηση ψήφου της γυναίκας. 

H Bουλή τιμά τη Διεθνή Ημέρα Γυναικών

Με πολύπλευρες δράσεις και εκδηλώσεις, εξάλλου, η Βουλή των Ελλήνων τιμά  τη Διεθνή Ημέρα Γυναικών, όπως έχει καθιερωθεί η 8η Μαρτίου, σε ανάμνηση της μεγάλης απεργίας των εργατριών κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη, στις 8 Μαρτίου του 1857.

Βρίσκεται σε εξέλιξη κοινή συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, στην αίθουσα της Γερουσίας, για την επεξεργασία του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης  «Κύρωση της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για τη Πρόληψη και την Καταπολέμηση της Βίας κατά των γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας και προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας». 

Πρόκειται για τη γνωστή ως Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, που αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στη μακρόχρονη και σταθερή προσπάθεια του Συμβουλίου της Ευρώπης να εξασφαλίσει τον σεβασμό των δικαιωμάτων των γυναικών.

Η 8η Μαρτίου, είναι μια μέρα που πρέπει να μας θυμίζει τα κοινωνικά, οικονομικά, πολιτικά και πολιτισμικά επιτεύγματα που κατακτήθηκαν για λογαριασμό των γυναικών όλου του κόσμου, μέσα από σκληρούς και επίμονους αγώνες.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top