7 + 1 ερωτήσεις στην Όλγα Κεφαλογιάννη

«Υπόθεση με παγκόσμιες διαστάσεις η Novartis αλλά πουθενά δεν έγινε η πολιτική στοχοποίηση που επιχειρεί η κυβέρνηση Τσίπρα»

7 + 1 ερωτήσεις στην Όλγα Κεφαλογιάννη

Συνέντευξη στον Πέτρο Κατσαβριά (pkatsavrias@star.gr)

Αυτήν την εβδομάδα, στις 7 + 1 ερωτήσεις του star.gr απαντά η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και πρώην υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη.

1. Η υπόθεση Novartis έχει δυναμιτίσει την πολιτική ζωή της χώρας. Τελικά τι είναι: σκάνδαλο ή σκευωρία;

 

Πρόκειται για μια υπόθεση με παγκόσμιες διαστάσεις που αναδείχθηκε από τις αμερικανικές Αρχές και ερευνάται σε δεκάδες χώρες του κόσμου. Στην Ελλάδα έχουμε τη μοναδική πρωτοτυπία να «πολιτικοποιούμε» αποκλειστικά την ιστορία, αγνοώντας τη διεθνή διάσταση που είναι ο αθέμιτος ανταγωνισμός και οι παράνομες πρακτικές για την προώθηση συγκεκριμένων επιχειρηματικών σχεδίων. Πουθενά στον κόσμο δεν έγινε αυτό που επιχειρεί η Κυβέρνηση Τσίπρα. Αντί να διευκολύνουν τη διερεύνηση του σκανδάλου από τη Δικαιοσύνη, επιχείρησαν να το χρησιμοποιήσουν για να στοχοποιήσουν πολιτικούς τους αντιπάλους με πρωτόγνωρες διαδικασίες που εξευτελίζουν τους θεσμούς. Η θέση της Νέας Δημοκρατίας είναι δεδομένη. Ζητούμε πλήρη διαλεύκανση, σε όλες τις πτυχές, για να πέσει άπλετο φως. Χωρίς καμία καθυστέρηση. Δεν θα επιτρέψουμε να αιωρείται πάνω από το πολιτικό σύστημα της χώρας μια βαριά σκιά που πληγώνει τη Δημοκρατία στον τόπο. Εμείς θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να προασπίσουμε τους θεσμούς, να αποκαλύψουμε την ιστορία και να φανεί ο εμπρηστικός, μικροπολιτικός χειρισμός της κυβέρνησης. 

2. Η θέση της Νέας Δημοκρατίας για το Σκοπιανό ποια είναι; Θα πει "ναι" σε μια σύγκληση Πολιτικών Αρχηγών για το θέμα;

 

Ο κ. Τσίπρας, αντί να επιχειρήσει να διαμορφώσει μια ενιαία γραμμή και να επιδιώξει συνεργασία με την Αντιπολίτευση, επέλεξε να χρησιμοποιήσει και αυτό το ζήτημα για να προωθήσει τα στενά κομματικά του συμφέροντά. Αγνόησε επιμελώς τα κοινοβουλευτικά κόμματα, πορεύθηκε μόνος και, παράλληλα, επεδίωξε να διχάσει τους πολίτες. Αποτελεί δείγμα καθεστωτικής νοοτροπίας και πρωτοφανούς απαξίωσης της δημοκρατίας το να χαρακτηρίζει ως ετερόκλητο όχλο τους πολίτες που συγκεντρώθηκαν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη για να διαμαρτυρηθούν. Αποκομμένος από τον λαό, στρέφεται εναντίον του με απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς. Αυτή είναι η αρχή του τέλους όμως, ιδίως όταν θέλεις να λες ότι αντλείς τη δύναμη σου από τον λαό . Επί της ουσίας τώρα, η κυβέρνηση κινείται χωρίς σχέδιο και χωρίς εγγυήσεις. Αρκείται μόνο σε δύο συμβολικού τύπου κινήσεις, τη μετονομασία ενός δρόμου και ενός αεροδρομίου. Η Ν.Δ. θέτει ως προϋπόθεση για λύση την άρση κάθε αλυτρωτικής θέσης από την πλευρά των Σκοπίων. Θα λειτουργήσουμε, όπως πάντα, θεσμικά, ωστόσο δεν θα επιτρέψουμε στην κυβέρνηση να εργαλειοποιήσει ένα μείζον εθνικό θέμα για να διχάσει και εδώ τον πολιτικό κόσμο.

3. Αρκετοί πιστεύουν ότι ο πρωθυπουργός θα αιφνιδιάσει με εκλογές μέσα στο 2018. Είναι η αξιωματική αντιπολίτευση έτοιμη για ένα τέτοιο ενδεχόμενο;

 

Ο κ. Τσίπρας διαχειρίζεται την ευθύνη διακυβέρνησης της χώρας με όρους εκλογικών ισορροπιών. Κι αυτό είναι δυστύχημα για την Ελλάδα. Συνεπώς θα επιδιώξει να στήσει κάλπες όταν ο ίδιος κρίνει πως εξυπηρετεί τους εκλογικούς του σχεδιασμούς. Ας μην αυταπατάται όμως, οι πολίτες έχουν ήδη διαμορφώσει άποψη και θα λάβει την απάντησή του. Ως Ν.Δ. οφείλουμε και είμαστε έτοιμοι, όχι μόνον για την εκλογική αναμέτρηση αλλά, κυρίως, για την επόμενη ημέρα και την ευθύνη να οδηγήσουμε τη χώρα έξω από το σπιράλ της κρίσης. Ήδη, με επίκεντρο το Συνέδριό μας, έχουν παρουσιαστεί οι βασικοί άξονες του κυβερνητικού μας προγράμματος και πλέον το βάρος πέφτει στα στελέχη της παράταξης για να μεταφέρουν το μήνυμα στους πολίτες και να αφουγκραστούν τις αγωνίες τους. Η Ν.Δ. επιδιώκει την ευρύτερη δυνατή κινητοποίηση των πολιτών, όχι απλώς για να καταγράψει μία μεγάλη νίκη αλλά προκειμένου να θέσει τις βάσεις για μία μεγάλη κοινωνική συμφωνία για το αύριο της Ελλάδας.

4. Ποια είναι η πρόταση της ΝΔ για την οικονομία;

 

Η οικονομία είναι, κατεξοχήν, το πολιτικό πεδίο που οι αυτοσχεδιασμοί και οι αυταπάτες του κ. Τσίπρα είχαν βαρύτατο κόστος για τους πολίτες. Τα 100 δισ. της απώλειας του πρώτου εξαμήνου του 2015 είναι το τίμημα που όλοι, και σήμερα, πληρώνουμε. Το αφήγημα της κυβέρνησης περί «καθαρής εξόδου» καταρρίπτεται ήδη, καθώς όπως όλοι αναγνωρίζουν η Ελλάδα θα παραμείνει σε καθεστώς αυστηρής εποπτείας για δεκαετίες. Σε αυτό το πλαίσιο, ο στόχος της Ν.Δ. είναι διττός. Πρώτον, η διαμόρφωση ενός εθνικού αναπτυξιακού σχεδίου ώστε να καταστεί δυνατή η αντικατάσταση φορολογικών μέτρων της κυβέρνησης Τσίπρα με δράσεις περιστολής δαπανών και αύξησης της παραγωγικότητας στο Δημόσιο και τελικά να υπάρξει μείωση των φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις αλλά και για τους πολίτες.

Δεύτερον, η αποκατάσταση της διεθνούς αξιοπιστίας της χώρας προκειμένου όχι μόνον να επιταχυνθούν τα μεγάλα επενδυτικά σχέδια που, σήμερα, καρκινοβατούν αλλά και να αναδειχθεί η Ελλάδα ως επενδυτικός προορισμός. Η προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων αποτελεί κρίσιμη προϋπόθεση προκειμένου η χώρα να επιτύχει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και να διεκδικήσει περιορισμό των στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα, ώστε περισσότερα κονδύλια να διατεθούν στην πραγματική οικονομία.

5. Μιλήσατε πρόσφατα για τον «θανατηφόρο» συνδυασμό του brain drain (της φυγής νέων επιστημόνων στο εξωτερικό) και της γήρανσης του πληθυσμού. Πως θα αντιστρέψουμε την κατάσταση;

 

Η φυγή των νέων επιστημόνων στο εξωτερικό αποτελεί μια από τις πιο οδυνηρές επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης που μαστίζει την Ελλάδα τη δεκαετία που διανύουμε. Άνθρωποι με ικανότητες και εξειδικευμένες γνώσεις, αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τη χώρα για να βρουν εργασία αλλού. Το κόστος αυτής της ιστορίας είναι τεράστιο. Μην ξεχνάμε ότι σε αυτή τη γενιά είχε επενδυθεί ένα μεγάλο κεφάλαιο για την μόρφωση της από τις ελληνικές οικογένειες και το κράτος. Με διαπιστώσεις όμως και ευχές δεν μπορεί να επιστρέψουν πίσω όλοι αυτοί οι άνθρωποι. Χρειάζεται συστηματική, οργανωμένη δουλειά, κεντρικός σχεδιασμός με κίνητρα από πλευράς των κυβερνήσεων και πάνω από όλα χρειάζεται ένα νέο πλαίσιο που αφορά την αξιοκρατία, την επιβράβευση και μια σειρά άλλα πράγματα που αφορούν τη νοοτροπία αυτού του κράτους. 

6. Το κεφάλαιο «Τουρισμός» είναι ένα διαχρονικό success story για την Ελλάδα. Τι ρόλο μπορεί να παίξει στην ανάκαμψη της χώρας;

 

Ο τουρισμός όλα τα χρόνια της κρίσης έχει προσφέρει τεράστιες υπηρεσίες στην χώρα και στην προσπάθεια εξόδου από την κρίση. Στα δύσκολα, στήριξε την ελληνική οικονομία με τρόπο εντυπωσιακό. Δημιούργησε νέες θέσεις εργασίας, κράτησε όρθιες τις τοπικές οικονομίες, διατήρησε την κοινωνική συνοχή. Είναι μια ιστορία συλλογικής επιτυχίας με πολλούς συντελεστές. Η κυβέρνηση της περιόδου 2012 – 2014, που είχα την τιμή να υπηρετήσω από την θέση της υπουργού Τουρισμού, λειτούργησε με στρατηγική και συγκεκριμένους στόχους, συνεργάστηκε αρμονικά με τους θεσμικούς φορείς του τομέα και τα αποτελέσματα αυτής της δουλειάς που έγινε φαίνονται ακόμα και σήμερα. Δυστυχώς όμως και ο τουρισμός πλήττεται βάναυσα από την υπερφορολόγηση, κάτι που σημαίνει ότι με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγηθούμε σε χαμηλή ανταγωνιστικότητα του τουριστικού προϊόντος. Η κυβέρνηση δυστυχώς δεν δείχνει να μπορεί να αντιληφθεί τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει με τις επιλογές της. Τα αποτελέσματα αυτής της αδιέξοδης πολιτικής θα αρχίσουν να γίνονται πολύ σύντομα ορατά. Τώρα, όσο ποτέ άλλοτε ο ελληνικός τουρισμός χρειάζεται ένα νέο στρατηγικό σχέδιο μακροχρόνιας ανάπτυξης.

7. Ως υπουργός Τουρισμού, είχε ποτέ συμβεί να σας ζητήσει ομόλογός σας συμβουλές για το ποιο μέρος της Ελλάδας να επισκεφτεί; Αν ναι, τι του απαντήσατε;

 

Συνέβαινε συχνά και η μόνιμη απάντηση μου ήταν ότι όποιο μέρος και να επισκεφθείς στην Ελλάδα, χειμώνα ή καλοκαίρι, θα μείνεις με τις καλύτερες εντυπώσεις. Όσοι είχαν έρθει στην χώρα μας το γνώριζαν ήδη αυτό. Ο κάθε τόπος στην πατρίδα μας έχει μοναδικά χαρακτηριστικά που αξίζει κανείς να γνωρίσει από κοντά.

8. Το αγαπημένο σας κρητικό φαγητό;

 

Όλα ξεκινάνε από την καλή πρώτη ύλη. Το λάδι, τα τυροκομικά, το κρέας, τα λαχανικά, τα όσπρια που παράγονται στην Κρήτη είναι μοναδικής θρεπτικής και γευστικής αξίας. Η βάση για να δημιουργήσουν ένα εξαιρετικό φαγητό. Όπως μπορείτε να φανταστείτε λοιπόν, λατρεύω την κρητική κουζίνα. Έχω μεγαλώσει με αυτή και επιπλέον έχω την τύχη η μητέρα μου να είναι καταπληκτική μαγείρισσα. Ανάλογα με την εποχή, «κολλάω» και με ένα συγκεκριμένο πιάτο. Τώρα, αυτή την περίοδο, που σηκώνει και λίγο πιο «βαριά» φαγητά, αγαπάω το κρητικό πιλάφι.

 

Διαβάστε ακόμη:

7 + 1 ερωτήσεις στην Εύη Χριστοφιλοπούλου

7 + 1 ερωτήσεις στον Δημήτρη Καμμένο

7 + 1 ερωτήσεις στον Nίκο Χριστοδουλάκη

7 + 1 ερωτήσεις στον Νότη Μαριά

7 + 1 ερωτήσεις στον Μάριο Γεωργιάδη

7 + 1 ερωτήσεις στην Κατερίνα Μάρκου

7 + 1 ερωτήσεις στον Βασίλη Κορκίδη

7 + 1 ερωτήσεις στη Φωτεινή Πιπιλή

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top