Νέα εποχή για πλειστηριασμούς: Μόνο ηλεκτρονικά από σήμερα

Στο σφυρί τα πρώτα 70 ακίνητα

Νέα εποχή για πλειστηριασμούς: Μόνο ηλεκτρονικά από σήμερ

Τέλος εποχής από σήμερα για τους πλειστηριασμούς με τη φυσική παρουσία και… το σφυράκι.

Πλέον, οι διαδικασίες θα διεξάγονται στο εξής με ηλεκτρονικό σφυρί και όχι στα Ειρηνοδικεία, όπου επικρατούσαν ένταση και επεισόδια.

Ήδη, στην πλατφόρμα έχουν καταχωρηθεί περίπου 1.800 ακίνητα, 70 εκ των οποίων θα βγουν στον e-πλειστηριασμό σήμερα. Για την ερχόμενη Τετάρτη έχουν προγραμματιστεί 260 ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, ενώ πάνω από 630 είναι στο «περίμενε» για τον Μάρτιο.

Οι πλειστηριασμοί αυτοί αφορούν από ακίνητα, αγροτεμάχια και γραφεία μέχρι εργοστάσια, με τους επισπεύδοντες να είναι τόσο τράπεζες όσο και ιδιώτες. 

Συνολικά οι πιστοποιημένοι συμβολαιογράφοι είναι λιγότεροι από 140, ωστόσο καθημερινά συμβολαιογράφοι εγγράφονται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα από όλη την Ελλάδα.

Ο στόχος που είχε τεθεί από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα το 2018 ήταν 1.000 πλειστηριασμοί το μήνα.

Μάλιστα, στην έκθεση συμμόρφωσης που είχε δημοσιεύσει η Κομισιόν τον Ιανουάριο του 2018, οι δανειστές επισημαίνουν πως ο στόχος των τραπεζών για φέτος είναι οι 10.000 πλειστηριασμοί, ενώ για τη συνέχεια μιλούν για 40.000 πλειστηριασμούς το έτος έως το 2021 (σύνολο 130.000).

Διαβάστε ακόμη: Συμφωνία… με αγκάθια: 130 πλειστηριασμοί σπιτιών την ημέρα την επόμενη 3ετία!

Σύμφωνα με εκτιμήσεις τραπεζικών στελεχών, οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί θα οδηγήσουν πολλούς οφειλέτες στο να ρυθμίσουν το χρέος τους, προκειμένου να μη χάσουν το ακίνητο.

Σημειώνεται ότι οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί είναι ένα από τα δυο προαπαιτούμενα που εκκρεμούν για να δοθεί η δόση των 5,7 δισ. ευρώ.

Διαβάστε ακόμη: «Θερμό» επεισόδιο Τσακαλώτου με Ντράγκι στο Eurogroup!

Το δεύτερο είναι η απόφαση του ΣτΕ για την επένδυση στο Ελληνικό, η οποία αναμένεται να εκδοθεί μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top